№1168 від 02.05.2024p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Про шкоду холестерину чули всі – він може стати причиною атеросклерозу та ниркової недостатності, підвищує ризики інсульту та інфаркту.
Коли та в чому холестерин корисний, що може порекомендувати лікар для збереження здоров’я, розповіли кардіологи.
Навіщо нам холестерин?
За своїм складом холестерин – це ліпофільний спирт, що міститься у клітинах організму. Близько 20 % ми отримуємо з їжею, а до 80 % виробляється у печінці, нирках та кишечнику.
Без холестерину нормальна робота організму неможлива – він потрібен для:
синтезу вітаміну d;
виробництва статевих гормонів;
обмін речовин та вироблення жовчі;
побудови мембран клітин та оболонок нервових волокон.
Все це про холестерин, який називається загальний. Він потрібний, але безпечне значення рівня холестерину – до 5,5 ммоль/л.
Також є поділ на:
«поганий» холестерин – ліпопротеїди низької щільності (ЛПНГ), які можуть відкладатися в кровоносних судинах;
«хороший» холестерин – ліпопротеїди високої щільності (ЛПЗЩ), які є транспортом для виведення ЛПНЩ, циркулюють у крові та запобігають ризику серцево-судинних захворювань.
Цікаво! Холестерин нам життєво необхідний (і навіть ті самі ЛПНГ). Багато досліджень показують, що надто низький рівень загального холестерину призводить до депресій, тривоги та стресів, раннього старіння і навіть передчасних пологів.
Холестеринові бляшки не загрожують, якщо рівень холестерину в межах допустимих значень. Нагромадилося більше? Такий стан називається гіперхолестеринемія. ЛПВЩ не справляються з навантаженням і частина холестерину осідає в судинах. Виправити ситуацію допоможе корекція харчування та повсякденних звичок.
Цікаво! Підвищений рівень холестерину пов’язують із ризиком серцево-судинних захворювань, деменції, порушенням ерекції, цирозом печінки та нирковою недостатністю.
5 продуктів для покращення рівня холестерину
Для нормалізації холестерину потрібне правильне харчування. З його допомогою можна знизити частку поганого і підвищити рівень хорошого холестерину до 15 %. Голодувати не можна – це активізує роботу печінки з виробництва холестерину. Змінюємо свій раціон, додаючи до нього наступні продукти.
Вівсяна каша та інші продукти з великою кількістю клітковини у складі – висівки, ячмінь, яблука, квасоля. За добу нам потрібно не менше 30 грамів клітковини.
Риба жирних сортів Омега-3 – сардина, лосось, оселедець, форель. Включаємо їх у меню щонайменше 2 рази на тиждень.
Горіхи (особливо мигдаль та грецькі) – багаті мононенасиченими та поліненасиченими жирними кислотами. Достатньо жмені на день.
Авокадо – джерело мононенасичених жирних кислот.
Оливкова олія – 2 столові ложки на день забезпечать норму мононенасичених жирних кислот.
Користь принесуть і зменшення продуктів, що містять велику кількість холестерину, насичені жири та трансжирні кислоти у складі: червоне м’ясо, яйця, морепродукти, сметана, сир та інші жирні молочні продукти, магазинна випічка, морозиво. «Гідрогенізована рослинна олія» – так на упаковках вказують наявність трансжирних кислот у складі.
6 звичок для покращення холестерину
Прості звички, які варто запозичити на користь здоров’я.
Корисне харчування – його принципи ми вже розповіли вище. Скласти меню можна з «антихолестеринових» продуктів – пошукайте в інтернеті таблиці або встановіть мобільний додаток до вмісту холестерину в різних продуктах. Денна норма – не більше ніж 500 мг.
Регулярні фізичні навантаження – щодня має набиратися щонайменше 30-60 хвилин рухової активності. Дозволяється розділити цей час на кілька періодів по 10-15 хвилин. Бігати, плавати, їздити велосипедом і навіть ходити – підійде все!
Помірне вживання алкоголю або повна відмова від нього. Помірна доза, на думку ВООЗ, – не більше одного келиха вина для жінок, двох – для чоловіків.
Нормалізація ваги – навіть втрата 2-х кг позитивно позначається не лише на рівні холестерину.
Відмова від куріння – воно ушкоджує судини і один із чинників розвитку серцево-судинних захворювань.
Увага до здоров’я – до зростання «поганого» холестерину призводять захворювання печінки та нирок, є спадкова схильність до гіперхолестеринемії. У жінок ризик вищий у період постменопаузи. Контролювати рівень холестерину та здавати ліпідограму (а краще проходити хоча б базовий Check Up організму) потрібно щороку-два. Значення холестерину вище 5,5 ммоль/л – говорить про групу ризику та необхідність профілактики та щорічного контролю здоров’я, рівень вищий за 6,6 ммоль/л – вимагає корекції способу життя, нормалізації ваги і навіть застосування медикаментів для зниження холестерину.
Насторожити і спонукати звернутися до лікаря мають такі ознаки:
швидка втома та безпричинні депресії;
головні болі та запаморочення;
стрибки або постійно підвищений артеріальний тиск (вище 140/90 мм рт ст);
прискорене серцебиття;
оніміння пальців;
зниження зору.
Помітили у себе 2 та більше симптомів зі списку? Не затягуйте із зверненням до лікаря, ризикуючи зіткнутися з ускладненнями!
02.05.2024 |
Рівне-Ракурс №10 від 02.05.2024p. На головну сторінку |