Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1168 від 02.05.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Шість досліджень для ранньої діагностики новоутворень

В 2024 році, як і раніше, Програма медичних гарантій покриває ранню діагностику новоутворень. Які ендоскопічні обстеження можна зробити безоплатно, маючи електронне направлення, розповідаємо детальніше.

Що це за обстеження?

Мамографія – це обстеження молочних залоз рентгенівським методом.

Гістероскопія – обстеження порожнини матки та цервікального каналу.

Езофагогастродуоденоскопія – обстеження стравоходу, порожнини шлунка та дванадцятипалої кишки.

Колоноскопія – обстеження для оцінки стану слизової оболонки прямої, товстої та частини кінцевого відділу тонкої кишки, виявлення аномалій й проведення біопсії тканини з підозрілої ділянки.

Цистоскопія – обстеження уретри та сечового міхура, з можливістю забрати матеріал для біопсії та здійснити візуалізацію новоутворень.

Бронхоскопія – обстеження трахеї та бронхів, яке дозволяє виявити захворювання слизових оболонок цих органів, за необхідністю взяти зразки тканини на біопсію, а також видалити інородні тіла, які потрапили в дихальні шляхи.

Підставою для надання даних медичних послуг безоплатно є електронне направлення від сімейного або лікуючого лікаря пацієнта на обстеження при наявності симптомів, які можуть свідчити про відповідні захворювання:

– мамографія, колоноскопія – вік від 40 років;

– цистоскопія, езофагогастродуоденоскопія, гістероскопія, бронхоскопія – від 50 років.

Пройти дослідження можна в тих медичних закладах, які уклали договір з НСЗУ на відповідну послугу. Побачити їх можна на сайті НСЗУ, або ж зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Пацієнтам, які не відповідають критеріям за віком, але мають направлення від лікаря, потрібно звернутися в той медичний заклад, який має договір за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах» та відповідне обладнання.

До безоплатної послуги входить:

– консультація лікаря перед дослідженням з метою виявлення протипоказань або інших важливих аспектів;

– аналіз проведених раніше досліджень (за наявності);

– власне дослідження (мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія чи езофагогастродуоденоскопія);

– проведення біопсії (за необхідності);

– місцева або загальна анестезія при проведенні гістероскопії, бронхоскопії, езофагогастродуоденоскопії, колоноскопії та цистоскопії, а також консультація анестезіолога перед анестезіологічним забезпеченням;

– надання заключення результатів ендоскопічних досліджень;

– надання опису гістологічних та цитологічних досліджень (в випадку взяття біопсії); – опис результатів досліджень лікаря-рентгенолога;

– надання результатів обстеження на плівці та/або запис на цифровий носій пацієнтів (за бажанням).

Зверніть увагу. Якщо пацієнтка чи пацієнт бажає пройти обстеження з власної ініціативи, без рекомендацій та направлення від лікаря, то це можна зробити у закладах охорони здоров’я, які не мають договорів на відповідні пакети Програми медгарантій, сплативши власним коштом. Ми рекомендуємо здійснювати оплату офіційним шляхом.

02.05.2024За повідомленням пресслужби НСЗУ



Рівне-Ракурс №10 від 02.05.2024p. 
На головну сторінку