№1171 від 27.05.2024p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Кальцій необхідний людині як будівельний матеріал для кісток. Він допомагає підтримувати здоров’я скелета, зубів та нервової системи, а також необхідний для гарної роботи судин, бере участь у процесі скорочення м’язів та виробленні гормонів, допомагає передавати нервові імпульси.
Сир давно вважається продуктом №1 за вмістом кальцію. Але це не так. Є продукти, які перевершують сир за кількістю мінералу.
Тверді сири
Рекордсмен із вмісту кальцію серед сирів – це пармезан. 100 г цього сиру містить майже 1 200 мг мінералу. Додатково організм насичується гарною порцією білка (38 грамів) та майже 1 мікрограмом вітаміну D.
Інші сири теж багаті на мінерал і корисні нутрієнти. Голландський, швейцарський або чеддер – будь-який з них дасть вам якщо не всю норму, то значну частину від неї. Але пам’ятайте, що сири калорійні, до того ж містять насичені жири. Тому не варто зловживати жирними стравами, якщо ви перекусили цим продуктом.
Кунжут
Кунжут може похвалитися тим, що він найбагатший за вмістом кальцію рослинний продукт. У ста грамах спеції – 975 міліграмів кальцію, а також майже 18 грамів білка.
Звичайно, їсти кунжут жменями неможливо. Є варіант – халва або козинаки, але тоді разом із насінням ви споживатимете величезну кількість цукру.
Засвоєнню кальцію з кунжуту може стати на заваді фітинова кислота. Щоб позбутися її, необхідно замочити продукт у воді на 5-6 годин, потім трохи обсмажити.
Консервовані сардини
Сардини їдять разом із кістками, які є джерелом кальцію. У 100 г консервованої риби міститься 382 мг мінералу. Крім того ця порція дасть організму майже 25 грамів білка і майже 7 мікрограмів вітаміну Д. Через великий вміст вітаміну відсоток засвоюваного кальцію з консерви буде набагато вищим, ніж у кунжуті.
Сардини мають мало калорій, при цьому багаті на поліненасичені жири. Варто включити цей продукт до раціону для підтримання здоров’я та краси.
Мигдаль
Сто грамів горіха містить 216 міліграмів кальцію та майже 22 грами білка. Продукт також багатий на фітинову кислоту, тому замочування горіхів повинно становити мінімум 12 годин.
Забагато мигдалю є шкідливим для фігури. Одна жменя за енергетичною цінністю дорівнює 250 калорій. Сто грамів горіхів дадуть організму майже 600 калорій.
Шкаралупа від яєць
У шкаралупі одного яйця міститься до 2 г кальцію. Це більше, ніж третина від усієї маси продукту. Щоб отримати добову норму кальцію, достатньо половини чайної ложки меленої шкаралупи. А сиру довелося б з’їсти 1,2 кілограми.
27.05.2024 |
Рівне-Ракурс №10 від 27.05.2024p. На головну сторінку |