Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1176 від 28.06.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Сім продуктів для безперебійної роботи щитовидки

Сім продуктів для безперебійної роботи щитовидки

Щитовидна залоза впливає практично на всі процеси в нашому організмі, а тому підтримка її правильної роботи – одне з наших основних завдань. Важливу роль відіграє раціон, з яким у багатьох жителів великих міст серйозні проблеми. Ми поговорили із нутриціологами, які розповіли про продукти, необхідні в меню кожної людини. Вживайте їх і проблеми зі щитовидкою не потурбують вас ще довгі роки.

Які елементи необхідні для правильної роботи щитовидної залози?

Як запевняють експерти, для оптимальної роботи щитовидки потрібні йод, селен і амінокислота тирозин, оскільки без цих речовин не може відбуватися важливий синтез гормонів, отже, в раціоні обов’язково мають бути наступні продукти.

Морська риба. Для отримання достатньої кількості корисних речовин слід регулярно включити до раціону: тріску, мінтай, оселедець, лосось.

Морепродукти. Лідерами за вмістом йоду є кальмар, креветки, мідії. Крім того, у них також є такі поживні речовини, як вітамін B12, селен і фосфор.

Водорості. Сюди можна віднести ламінарію, норі, комбу, чуку. Вони забезпечують високу концентрацію йоду, а також є найдоступнішим джерелом вітамінів та мінералів.

Хурма. 1-2 плоди містять добову норму йоду для дорослої людини. Крім нього вона містить магній, натрій, залізо, а також вітаміни – A, C і P. Головне, не захоплюватися і пам’ятати, що хурма у великих кількостях може бути вкрай шкідливою для ШКТ.

Горіхи. Слід звернути увагу на фундук, мигдаль, кедрові та волоські горіхи, оскільки вони особливо багаті на йод і селен. В них містяться вітаміни A, E, K та інші корисні речовини, необхідні вашій щитовидній залозі.

Яйця. Пам’ятайте, що одне яйце містить 16 % від добової норми споживання йоду. При цьому вони багаті на білок, корисні жири, вітаміни і мінерали.

Картопля. У 100 грамах картоплі міститься 60 мкг йоду, але краще вживати запечену картоплю, так у ній краще зберігаються корисні речовини. В овочі також чимало калію, фосфору, магнію, кальцію та цинку.

Нутриціологи роблять висновок, що включення до раціону продуктів, збалансованих йодом, вітамінами та мінералами дозволяє не тільки покращувати роботу щитовидної залози, але й оздоровлює організм в цілому, скорочуючи ваші візити до лікаря.

28.06.2024



Рівне-Ракурс №10 від 28.06.2024p. 
На головну сторінку