Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1177 від 04.07.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Алла Карпюк: «Сьогодні головна проблема громад – це кадри…»

Алла Карпюк: «Сьогодні головна проблема громад – це кадри…»

Органам місцевого самоврядування в Україні ніколи не було просто працювати. Проблем завжди було багато, а інструментів для їх вирішення не вистачало. Однак, попри усі негаразди і випробування, саме місцеве самоврядування працює і треба відмітити – працює на результат, що особливо важливо у військовий час. Однією з успішних громад Рівненщини є Великоомелянська. Про те, як це вдається владі громади, автор попросив розповісти її голову Аллу Карпюк.

– Дійсно, громадам нині важко, але важко всій країні. Хочу сказати, що наша громада досі не має базової дотації з державного бюджету. Тобто тих коштів, які були обіцяні ще під час створення Великоомелянської громади у 2019 році. Скажу більше, нашу громаду визнали дуже заможною і тому ми повинні сплатити до бюджету так звану реверсну дотацію. Так що нам досить складно працювати. Треба додати, що частину повноважень, які раніше здійснювали районні адміністрації, сьогодні робимо ми. Це освіта, охорона здоров’я, культура, той самий ЦНАП, який ми відкрили вже під час війни. Хочу сказати, що ми, розуміючи ситуацію, працюємо над пошуком надходжень до нашого бюджету. Вдалося переконати чотири підприємства зареєструватись у Великоомелянській громаді. В цьому році зареєстрований індустріальний парк, ще два невдовзі розпочнуть роботу – це меблеве виробництво та підприємство, яке займається продажем та обслуговуванням великогабаритного автомобільного транспорту. Саме збільшенням власних надходжень, створенням нових робочих місць ми прагнемо збільшити наші фінансові можливості. Моє гасло – якщо хочете йти по маленьку, то йдіть поодинці, а якщо хочете іти довго – йдемо разом.

При цьому наша громада активно допомагає військовим частинам. Для вимушено переміщених осіб ми провели капітальний ремонт приміщення колишньої сільради в селі Грушвиця. Облаштували в приміщенні шість кімнат для ВПО, два санвузли, кухню. Так що ми готові приймати і забезпечувати нормальними умовами проживання людей, які через військові дії змушені покинути власні домівки. На моє глибоке переконання, органи місцевого самоврядування повинні зробити все можливе для того, щоб ці люди не відчували дискомфорту і мали змогу не тільки жити, а й працювати у нас. Тим більше, що для нашої громади сьогодні головна проблема – це кадровий голод. І тому залучення вимушено переміщених осіб у господарську діяльність громади тільки посилить нас. Хочу сказати, що, не зважаючи на війну, ми утримуємо в належному стані комунальне господарство громади. Не так давно вдалось в селі Велика Омеляна замінити 860 метрів магістрального водогону, ремонтуємо дороги, не закрили жодного комунального закладу, навпаки. Ми створили першу на Рівненщині добровільну жіночу пожежну частину, розвивається в громаді спорт та культура. Так, важко, хочеться більше, але ми працюємо для наших мешканців, для нашої громади.

04.07.2024Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 04.07.2024p. 
На головну сторінку