№1179 від 19.07.2024p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Скільки суперечок ведеться щодо вершкового масла... Деякі джерела заявляють, що справжнє масло – лише жирністю 82,5 %. А 72,5 % – це фальсифікат! Ось і стало цікаво, як насправді?
Масло 72,5 % та 82,5 %: основні відмінності
Зараз прийнято вважати, що масло, в якому жирність менше 80 %, не є натуральним і містить трансжири.
Проте, це не зовсім так.
Відрізняються ці два сорти лише вмістом жиру та, відповідно, технологією приготування.
Масло отримують шляхом відокремлення вершків від молока та збивання. І вже на цьому етапі вершки можуть мати різну жирність. Залежно від жирності готового продукту він може мати 3 основні різновиди:
82,5 % – традиційне. Саме продукт із таким відсотком жирності у всьому світі прийнято вважати власне маслом;
72,5 % – селянське;
61,5 % – бутербродне.
Насправді, все, чим відрізняються ці різновиди – кількість жиру у складі. Жодного прямого відношення до вмісту трансжирів або рослинних жирів цей показник не має.
Яке масло краще купувати?
При покупці масла найголовніше – переконатися, що у його складі лише молочний жир, без домішок трансжирів чи рослинного жиру. Далі варто визначитися із жирністю.
Масло, яке позначається 82,5 %, має кілька переваг.
По-перше, воно має більш насичений та солодкий смак, тим самим дуже добре для бутербродів чи соусів.
Водночас, менш жирне масло зазвичай не таке смачне і ніжне, тому його краще використовувати як додатковий інгредієнт для різних страв.
Тим не менш, якщо масло використовується для випічки, можна використовувати більш дієтичне селянське масло, адже смак масла у даному разі значення не має.
Деколи 72,5 % – навіть краще!
Для тих, кому дуже жирні продукти протипоказані через захворювання печінки, підшлункової залози або шлунка, рекомендують не тільки обмежувати кількість вершкового масла в раціоні, але й вибирати найменш жирне 72,5 %.
Те саме стосується спортсменів та всіх, хто стежить за фігурою та обмежує себе в калоріях.
Для порівняння: масло 82,5 % містить 748 Ккал, а 72,5 % – 660 Ккал в 100 г. При регулярному вживанні, особливо як бутерброди, ця різниця дуже вагома.
Таким чином, якісним може бути і більше, і менш жирне масло. Найбільше значення має склад і наявність або відсутність рослинних та інших добавок, цукру, крохмалю і навіть барвників, які не рідкісні у молочній промисловості.
19.07.2024 |
Рівне-Ракурс №10 від 19.07.2024p. На головну сторінку |