Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1179 від 19.07.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Яке вершкове масло корисніше –

Яке вершкове масло корисніше –

з 82,5 % чи 72,5 % жирності?

Скільки суперечок ведеться щодо вершкового масла... Деякі джерела заявляють, що справжнє масло – лише жирністю 82,5 %. А 72,5 % – це фальсифікат! Ось і стало цікаво, як насправді?

Купуючи вершкове масло, ми бачимо різноманітність не лише брендів, а й сортів та різновидів цього продукту. Думаючи про своє здоров’я, ми запитуємо себе: яке масло краще купувати – з жирністю 72,5% чи 82,5% Яке з них більш натуральне і чим вони відрізняються?

Масло 72,5 % та 82,5 %: основні відмінності

Зараз прийнято вважати, що масло, в якому жирність менше 80 %, не є натуральним і містить трансжири.

Проте, це не зовсім так.

Відрізняються ці два сорти лише вмістом жиру та, відповідно, технологією приготування.

Масло отримують шляхом відокремлення вершків від молока та збивання. І вже на цьому етапі вершки можуть мати різну жирність. Залежно від жирності готового продукту він може мати 3 основні різновиди:

82,5 % – традиційне. Саме продукт із таким відсотком жирності у всьому світі прийнято вважати власне маслом;

72,5 % – селянське;

61,5 % – бутербродне.

Насправді, все, чим відрізняються ці різновиди – кількість жиру у складі. Жодного прямого відношення до вмісту трансжирів або рослинних жирів цей показник не має.

Яке масло краще купувати?

При покупці масла найголовніше – переконатися, що у його складі лише молочний жир, без домішок транс­жирів чи рослинного жиру. Далі варто визначитися із жирністю.

Масло, яке позначається 82,5 %, має кілька переваг.

По-перше, воно має більш насичений та солодкий смак, тим самим дуже добре для бутербродів чи соусів.

Водночас, менш жирне масло зазвичай не таке смачне і ніжне, тому його краще використовувати як додатковий інгредієнт для різних страв.

Тим не менш, якщо масло використовується для випічки, можна використовувати більш дієтичне селянське масло, адже смак масла у даному разі значення не має.

Деколи 72,5 % – навіть краще!

Для тих, кому дуже жирні продукти протипоказані через захворювання печінки, підшлункової залози або шлунка, рекомендують не тільки обмежувати кількість вершкового масла в раціоні, але й вибирати найменш жирне 72,5 %.

Те саме стосується спортсменів та всіх, хто стежить за фігурою та обме­жує себе в калоріях.

Для порівняння: масло 82,5 % містить 748 Ккал, а 72,5 % – 660 Ккал в 100 г. При регулярному вживанні, особливо як бутерброди, ця різниця дуже вагома.

Таким чином, якісним може бути і більше, і менш жирне масло. Найбільше значення має склад і наявність або відсутність рослинних та інших добавок, цукру, крохмалю і навіть барвників, які не рідкісні у молочній промисловості.

19.07.2024



Рівне-Ракурс №10 від 19.07.2024p. 
На головну сторінку