Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1188 від 19.09.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

У госпіталі буде новий реабілітаційний корпус,

У госпіталі буде новий реабілітаційний корпус,

а поруч – містечко для поранених

Долаючи зумовлені війною виклики, Рівненщина і надалі продовжує особливу увагу приділяти підтримці ЗСУ, відновленню здоров’я військових і створенню належних умов для повернення до нормального життя ветеранів. Так, крім розпочатого торік будівництва лікувально-реабілітаційного корпусу госпіталю для ветеранів, в області взялися за зведення котеджного містечка для поранених захисників. А цими днями провели вже третій масштабний захід, спрямований на соціально-психологічну адаптацію та соціалізацію учасників бойових дій та їх родин.

Готовність об'єкта – вже понад 40 %

Про важливість будівництва нового корпусу в Рівненському обласному госпіталі ветеранів, який є одним з найпрогресивніших реабілітаційних медзакладів країни, свідчить вже той факт, що в липні тут побував президент України Володимир Зеленський.

– Госпіталь для ветеранів – це не лише про лікування. Наша мета – перетворити його на місце, що дозволяє захисникам соціалізуватися, повернутися у цивільне життя, – сказав начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль, презентуючи президенту проєкт будівництва нового лікувально-реабілітаційного корпусу.

У госпіталі, де проходять реабілітацію воїни зі всієї країни, передбачене укриття на 450 осіб, а також вертолітний майданчик для оперативного транспортування поранених військових та людей, які отримали травми.

Зведення лікувально-реабілітаційного корпусу в обласному госпіталі ветеранів розпочалось восени минулого року. А завершити будівництво, загальна вартість якого становить 1,3 млрд гривень, планують уже у наступному році. На сьогодні готовність об’єкта складає вже понад 40 %. Так, повністю виконані роботи «нульового циклу», підведені зовнішні мережі, на фінальній стадії каркасно-монтажні роботи, продовжуються оздоблення укриття й першої секції та змонтовано частину інженерного обладнання.

Реабілітаційний хаб для ветеранів

Поруч з будівництвом нового корпусу на території обласного госпіталю зводять модульне котеджне містечко, де житимуть поранені військові. Уже встановили перший будиночок, а до кінця осені планують облаштувати усі десять таких споруд.

Це спільний проєкт Рівненської ОДА, облради та компанії Нова Пошта – розповів начальник облвійськадміністрації Олександр Коваль. – Кожен будиночок розрахований на двох людей, які житимуть там під час лікування або реабілітації в госпіталі. Він матиме автономні системи опалення; кухню з холодильником; вітальню з телевізором та набором м’яких меблів; окремі дві спальні; ванну кімнату. У проєкті враховані усі потреби людей з інвалідністю. Продовжуємо розвивати наш госпіталь. Він є основою у формуванні на Рівненщині реабілітаційного хабу для ветеранів.

Платформа для спілкування й обміном досвіду

– «Вараський ГАРТ» став уже третім у серії заходів, спрямованих на соціальну адаптацію захисників та їхніх родин. До цього відбулися «Дубенська сила» та «Сарненська звитяга». Наступним таку акцію проведе обласний центр. Продовжуємо на Рівненщині підтримувати і соціалізовувати ветеранів, – зазначив начальник Рівненської ОВА Олександр Коваль.

На території Вараського центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю діяли різноманітні локації за певним спрямуванням: навчання, працевлаштування, ветеранський бізнес; ментальне здоров’я та соціально-психологічна підтримка; адаптивний спорт, рухова активність, фізкультурно-спортивна реабілітація.

Для мам та дружин захисників організували окрему зону спілкування «Маємо жити».

На спортмайданчику відбулися змагання за участю ветеранів та жителів громади на підтримку захисників, які вважаються зниклими безвісти або знаходяться в полоні. Для дітей працював ігровий майданчик. Була представлена спецтехніка, кожен охочий міг спробувати себе у ролі військового, рятувальника чи поліцейського.

Захід став платформою для спілкування, обміну досвідом та отримання необхідної підтримки. Були присутні ветерани, їхні родини, представники усіх громад Вараського району.

19.09.2024За матеріалами Рівненської ОВА



Рівне-Ракурс №10 від 19.09.2024p. 
На головну сторінку