Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1190 від 04.10.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

НСЗУ провела моніторинг закладів охорони здоров’я, які надають перинатальну допомогу на Рівненщині

НСЗУ провела моніторинг закладів охорони здоров’я, які надають перинатальну допомогу на Рівненщині

На Рівненщині відбулася зустріч заступниці голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Іриною Кондратовою з головами тергромад та представниками закладів охорони здоров’я, які надають спеціалізовану медичну допомогу.

Під час візиту Ірина Кондратова розповіла про результати автоматичної перевірки медичних записів, які надавачі вносять в Електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ), результати фактичного моніторингу, дотримання маршрутів вагітних пацієнток на рівні області, відповідність медзакладів вимогам пакетів «Пологи» та «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках».

Крім того, вона розповіла про динаміку кількості пологів у 2019-2023 роках, тенденції щодо кількості пологів до 2027 року. Також обговорили стратегічне планування надання перинатальної допомоги на наступні 3 роки.

Наразі в Рівненській області допомогу при пологах надають у 12 закладах, які законтрактовані у 2024 році на пакет «Пологи». А у 3 лікарнях продовжують приймати пологи, не маючи договорів з НСЗУ – Острозька, Гощанська та Зарічненська багатопрофільні лікарні. Це зумовлено тим, що вони не відповідають мінімальним вимогам.

«Основна наша мета – народження здорових дітей. Адже через багато факторів – народжуваність у державі знижується. Тому концентрація – на високотехнологічній перинатальній допомозі», – зазначив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін.

Учасників зустрічі ознайомили з перспективами селективного контракту­вання на 2025 рік. Відтак, договори НСЗУ укладатиме з закладами на основі їх ефективності, а не відповідності вимогам. Це дозволить надавати послуги для вагітних, породіль та новонароджених з групи високого перинатального ризику саме в тих закладах, що мають сучасне обладнання, фахівців та є фінансово спроможними, щоб послуга залишалася безоплатною для пацієнтів.

Заступниця голови НСЗУ Ірина Кондратова подякувала Рівненському обласному перинатальному центру, який на початку війни приймав вагітних із ускладненнями з інших регіонів. А також став кращим за результатами міжнародного аудиту неонатальної служби у 2017 році.

04.10.2024



Рівне-Ракурс №10 від 04.10.2024p. 
На головну сторінку