Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №200 від 11.08.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Є проблема!

...А немовля залишилось без мами

...А немовля залишилось без мами

Саме так розпорядилася немилосердна доля, хоча, здавалося б, ніщо не віщувало біди. 42-річна рівнянка стала матір’ю, а через дві години після пологів її життя обірвалось. Лікарі ще й досі намагаються з’ясувати причину смерті цієї нещасної жінки.

За словами головного лікаря пологового будинку №1 Сергія Головачика, поставити остаточний діагноз допоможе експертиза. Однак, медики припускають, що породілля померла від емболії навколоплідних вод.

- Як це не прикро, але врятувати жінку не вдалося, хоча медперсонал нашого пологового закладу зробив усе для цього, - стверджує Сергій Головачик. - Відразу після пологів у породіллі виявили ниркову недостатність. Покращити функцію нирок за допомогою лікування, на жаль, не вдалося. Хоча працювала спеціальна бригада лікарів, до складу якої входили не тільки акушер-гінекологи, а й кардіологи, детоксикологи. Проконсультувавшись із колегами з обласної клінічної лікарні, ми відправили породіллю у відділення детоксикації, підключили її до апарату “Штучна нирка”, але й це не дало бажаних результатів.

За висновками медиків, 86 відсотків породілль із таким діагнозом помирають. Передбачити, як пройдуть пологи, не в силах навіть висококваліфіковані лікарі, які спостерігають за перебігом вагітності. Адже немає відповідних тестів, аналізів. Емболія може наступити раптово під час родової діяльності.

- Так було й цього разу, - сумно констатує головний лікар пологового будинку №1. - Навіть досвідчений гінеколог, який приймав пологи, та ургентна бригада виявилися безсилими перед немилосердною фатальністю. До того ж, упродовж вагітності жінка жодного разу не скаржилася на погіршення самопочуття. Однак, під час пологів раптово діагностували порушення артеріального тиску, функції нирок, серця, органів дихання. Навколоплідні води проникли у русло кровообігу, що призвело до сильної кровотечі.

У практиці Сергія Головачика подібні випадки траплялися й раніше. Під час пологів бувають ще серйозніші ускладнення, яким медики з усім наявним арсеналом досвіду не в силах запобігти. На думку лікаря, причиною багатьох захворювань вагітних і породілль, незалежно від їхнього віку, найчастіше стають екологічні проблеми. Мусимо визнати, що кількість патологій останнім часом збільшується. Найчастіше це - запальні та онкологічні недуги, захворювання внутрішніх органів, судинні та білліарні порушення, - констатує Сергій Головачик. - Така ситуація склалася не тільки на Рівненщині. Надзвичайно високий рівень материнської смертності фіксується і в інших областях України.

Звісно, родині покійної жінки від цих міркувань не легше. Новонароджена дитина з перших годин свого життя позбавлена материнського тепла і ласки. Редакція “РР” щиро співчуває чоловікові померлої і всім її рідним.

А для того, щоб уберегти себе і свою дитину від фатальних наслідків, кожна подружня пара, яка готується до пологів, зобов’язана прислухатися до лікарів і вчасно проходити медичне обстеження.

11.08.2005Наталя ЛЕВЧУН



Рівне-Ракурс №10 від 11.08.2005p. 
На головну сторінку