№1194 від 04.11.2024p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Справжня оливкова олія повинна мати «свіжий» запах. Смак при цьому може бути як нейтральним, так і гіркуватим або гострим, розповіли біохіміки.
Єдиний спосіб, напевно, дізнатися, що оливкова олія підроблена – це лабораторний аналіз. Однак, неякісний товар можна розпізнати і в домашніх умовах. Необхідно налити трохи олії в чисту склянку і зробити ковток так, щоб продукт повністю покрив язик. Справжня оливкова олія першого віджиму має бути гостра і гірка з фруктовими та солодкими нотками, у той час, як у фальсифікату смак і аромат будуть слабкими.
З усім тим, відсутність смаку в олії не завжди є явною ознакою підробки. Деякі справжні оливкові олії першого віджиму можуть бути прісними. Щоб уникнути обману, фахівці рекомендують купувати олію у перевірених місцях. Найрідше підробки зустрічаються у великих супермаркетах. Купуючи олію на ринках і навіть у «місцевих виробників» в Італії, споживач може отримати неякісний товар, який не проходив суворих прикордонних перевірок.
Біохіміки додали, що на упаковках перевірених олій може бути вказано ім’я виробника оливок, а також місце та дата збирання врожаю. Зазвичай, чим більше можливостей для відстеження походження продукту надається – тим вища ймовірність того, що якість знаходиться на високому рівні.
04.11.2024 |
Рівне-Ракурс №10 від 04.11.2024p. На головну сторінку |