Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1204 від 13.01.2025p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Волоські горіхи: скільки з’їсти, щоб не нашкодити організму?

Волоські горіхи: скільки з’їсти, щоб не нашкодити організму?

Волоські горіхи – дуже смачний і калорійний продукт. Це одні з найкорисніших горіхів, адже вони містять безліч вітамінів та мікроелементів. Про те, яку користь вони приносять організму і які небезпеки приховують, розповіли нутриціологи.

Користь волоських горіхів

Це немов маленькі фітнес-тренери для організму. Вони містять вітаміни групи В, Е, РР, С, а також магній, калій, мідь, фосфор, цинк, марганець, фтор, залізо та амінокислоти. Крім того, в них є омега-3, омега-6 та омега-9. За словами нутриціологів, для організму вони несуть масу користі.

Покращують роботу мозку – достатньо пари горішків на день, і ваша пам’ять скаже дякую.

Знижують рівень стресу – легко боротися з перенапруженням, коли в організмі працюють омега-3 та антиоксиданти.

Підтримують красу – мрієте про міцні нігті та здорову шкіру? У цих горіхах море вітаміну Е та інших корисних речовин, потрібних для сяяння.

Покращують роботу серця – завдяки омега-кислотам, горіхи допомагають знизити рівень холестерину, а також зменшують артеріальний тиск.

Контроль діабету – продукт має низький глікемічний індекс і не підвищує вміст цукру в крові.

Чи можуть волоські горіхи зашкодити?

Користь цього продукту незаперечна, але й шкода, звісно, теж є. Кому потрібно бути обережніше з горіхами?

Алергікам: горіхи – один з найсильніших алергенів.

Тим, хто на дієті – горішки підступні: пара жмень – і ось вже ситний перекус. А волоські горіхи особливо калорійні.

Людям із захворюваннями печінки та ШКТ – продукт може бути важким для їхніх систем.

Скільки горіхів можна з’їдати?

Найправильніше – 5-7 горіхів на день (приблизно 30 г). Це золота середина: і користі багато, і тяжкості жодної. Тож не варто закидатися горіхами жменями: організм не оцінить, і весь оздоровчий ефект піде разом з дискомфортом.

Термічна обробка:

пекти, варити чи смажити?

Практично немає такого горіха, який би ми не використовували в різних рецептах. Вони з’являються в салатах, десертах і навіть гарячих стравах. Але чи можна їх так вживати і наскільки впливає обробка на їхню користь?

Сирі – найкорисніші, адже всі вітаміни та мінерали тут як рідні.

Смажені – ласощі, звісно, смачні, але вогонь і олія зменшують кількість вітамінів. І не переборщіть зі смаженням: замість користі можете отримати шкідливі сполуки.

Запечені – компроміс. Запікати можна в духовці при 150-160°C: горіхи залишаться корисними, але будуть м’якшими для травлення.

Варені – мабуть, ні. При варінні вони втрачають смак і стають, прямо скажемо, нікому не потрібною кашкою.

Заморожені – відмінний спосіб зберегти їх свіжими та корисними надовго. В морозилці вони не втрачають своїх вітамінів, залишаються смачними і не гіркнуть, адже холод сповільнює окислення жирів. Щоб заморозити горіхи, потрібно використовувати герметичні контейнери або пакети – це захистить їх від сторонніх запахів і не дасть висохнути.

Волоські горіхи – це заряд бадьорості та здоров’я, але й з ними потрібно вміти тримати баланс. Легкий перекус на 5-7 горішків додасть сил і корисних речовин, а трохи креативності та правильна подача роблять їх смачними і корисними щодня.

13.01.2025




Warning: require_once(/home/rakursrovnoua/public_html): Failed to open stream: No such file or directory in /home/rakursrovnoua/public_html/footer.php on line 10

Fatal error: Uncaught Error: Failed opening required '' (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php80/root/usr/share/pear') in /home/rakursrovnoua/public_html/footer.php:10 Stack trace: #0 /home/rakursrovnoua/public_html/info.php(316): include() #1 {main} thrown in /home/rakursrovnoua/public_html/footer.php on line 10