Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1207 від 06.02.2025p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Цікаві факти про кулінарію

Цікаві факти про кулінарію

В Японії один із найпопулярніших десертів – це кленове листя у фритюрі, витримане в бочках з сіллю, яке потім покривається тістом та обсмажується в олії або маслі.

Раніше в кетчупі не було томатів. Основним інгредієнтом була риба зі спеціями (в китайському варіанті), а в Бразилії – гриби. І лише в XIХ ст. в США почали додавати в кетчуп томати.

Американські поліціянти, які їдять пончики – така картина склалася завдяки тому, що в повоєнні роки в США вночі працювали лише кулінарії, тому правоохоронці на нічному чергуванні не мали широкого вибору в їжі.

В Ісландії печуть хліб в землі. Одна з особливостей цієї країни – велика кількість гейзерів та термальних джерел. Місцеві жителі закопують тісто в землю недалеко від місця виходу окропу на поверхню, і хліб печеться таким чином протягом доби.

Рідина в слабко просмаженому стейку не є кров’ю. Та рідина, яка витікає з м’яса і має рожевий колір – це білок міоглобін.

У Лас-Вегасі (США) є так званий гриль серцевого нападу (в ориг. «Heart Attack Grill»). Він цікавий тим, що позиціює себе, як «найшкідливіший гриль-бар у світі». Так, тут ви можете замовити 900-грамовий бургер Quadruple Bypass Burger, енергетична цінність якого дорівнює 8000 кілокалорій. Або питний крем ButterFat Shake, що містить рекордну у світі кількість холестерину.

У Перу ви можете спробувати коктейль із жаби. Як його готують: живих жаб змішують у блендері з бобовою юшкою, медом, соком алое і коренем перуанської маки, що вважається дуже корисним.

До середини XIХ ст. омари в США вважалися їжею бідняків. А в Англії та Франції такою їжею називали устриць.

Курча табака не має жодного відношення до тютюну чи диму. Насправді, коректніше говорити «тапака» – це назва спеціальної грузинської сковорідки, на якій і смажиться курча.

Супи та м’ясні бульйони варили ще 100 років до н. е., про що свідчать археологічні знахідки в Стародавньому Китаї.

Прототип тушкованки з’явився у Франції за часів Наполеона, коли кухар імператора запропонував на час військових походів зберігати м’ясо в бляшанках. Це відбулося ще до винайдення пастеризації.

Найдорожчий хот-дог у світі був проданий за 169 доларів США в Сіетлі у 2014 році. Правда, замість сосиски в ньому було мармурове м’ясо.

Під час поїдання селери ви витрачаєте більше калорій, ніж отримуєте від цього продукту.

В Японії можна спробувати морозиво зі смаком крабів, курки й навіть кактуса.

На Алясці місцеві жителі вважають досить пікантною страву, основою якої є підгнивші риб’ячі голови.

В Колумбії в кінотеатрах замість попкорну прийнято на сеансах їсти смажених мурах.

Стародавні греки вважали, що вино буде набагато кращим, якщо змішати його з морською водою.

Яблука не тонуть у воді, тому що на 25 % складаються з повітря. Мабуть, не в останню чергу через це вони рекомендовані тим, хто хоче схуднути.

Алкоголь шкідливий, але водночас і містить 13 мінералів, які необхідні нашому організму.

Європейці довгий час вживали в їжу листя і стебла картоплі, обсмажені в олії. Що було, м’яко кажучи, не найсмачнішим. Плоди їсти здогадалися трохи пізніше.

В XVII ст. огірок вважався отруйним та таким, що здатен викликати застуду – очевидно, через охолоджувальний ефект цього овоча.

06.02.2025



Рівне-Ракурс №1207 від 06.02.2025p. 
На головну сторінку