![]() |
№1207 від 06.02.2025p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
В Японії один із найпопулярніших десертів – це кленове листя у фритюрі, витримане в бочках з сіллю, яке потім покривається тістом та обсмажується в олії або маслі.
Американські поліціянти, які їдять пончики – така картина склалася завдяки тому, що в повоєнні роки в США вночі працювали лише кулінарії, тому правоохоронці на нічному чергуванні не мали широкого вибору в їжі.
В Ісландії печуть хліб в землі. Одна з особливостей цієї країни – велика кількість гейзерів та термальних джерел. Місцеві жителі закопують тісто в землю недалеко від місця виходу окропу на поверхню, і хліб печеться таким чином протягом доби.
Рідина в слабко просмаженому стейку не є кров’ю. Та рідина, яка витікає з м’яса і має рожевий колір – це білок міоглобін.
У Лас-Вегасі (США) є так званий гриль серцевого нападу (в ориг. «Heart Attack Grill»). Він цікавий тим, що позиціює себе, як «найшкідливіший гриль-бар у світі». Так, тут ви можете замовити 900-грамовий бургер Quadruple Bypass Burger, енергетична цінність якого дорівнює 8000 кілокалорій. Або питний крем ButterFat Shake, що містить рекордну у світі кількість холестерину.
У Перу ви можете спробувати коктейль із жаби. Як його готують: живих жаб змішують у блендері з бобовою юшкою, медом, соком алое і коренем перуанської маки, що вважається дуже корисним.
До середини XIХ ст. омари в США вважалися їжею бідняків. А в Англії та Франції такою їжею називали устриць.
Курча табака не має жодного відношення до тютюну чи диму. Насправді, коректніше говорити «тапака» – це назва спеціальної грузинської сковорідки, на якій і смажиться курча.
Супи та м’ясні бульйони варили ще 100 років до н. е., про що свідчать археологічні знахідки в Стародавньому Китаї.
Прототип тушкованки з’явився у Франції за часів Наполеона, коли кухар імператора запропонував на час військових походів зберігати м’ясо в бляшанках. Це відбулося ще до винайдення пастеризації.
Найдорожчий хот-дог у світі був проданий за 169 доларів США в Сіетлі у 2014 році. Правда, замість сосиски в ньому було мармурове м’ясо.
Під час поїдання селери ви витрачаєте більше калорій, ніж отримуєте від цього продукту.
В Японії можна спробувати морозиво зі смаком крабів, курки й навіть кактуса.
На Алясці місцеві жителі вважають досить пікантною страву, основою якої є підгнивші риб’ячі голови.
В Колумбії в кінотеатрах замість попкорну прийнято на сеансах їсти смажених мурах.
Стародавні греки вважали, що вино буде набагато кращим, якщо змішати його з морською водою.
Яблука не тонуть у воді, тому що на 25 % складаються з повітря. Мабуть, не в останню чергу через це вони рекомендовані тим, хто хоче схуднути.
Алкоголь шкідливий, але водночас і містить 13 мінералів, які необхідні нашому організму.
Європейці довгий час вживали в їжу листя і стебла картоплі, обсмажені в олії. Що було, м’яко кажучи, не найсмачнішим. Плоди їсти здогадалися трохи пізніше.
В XVII ст. огірок вважався отруйним та таким, що здатен викликати застуду – очевидно, через охолоджувальний ефект цього овоча.
06.02.2025 |
Рівне-Ракурс №1207 від 06.02.2025p. На головну сторінку |