Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №305 від 16.08.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#N-km

Тягне додому, але жити тут не хочеться…

Уродженка Березнівського району, яка давно з сім’єю мешкає в Естонії, цього літа приїжджала у відпустку до батьків. Побула, подивилася-подивувалася з нашого життя-буття й сказала, що додому тягне, але жити тут не хоче. Бо рівень нашого життя, особливо сільського, проти їхнього євросоюзного настільки низький, що й порівнювати не варто. Шкодує колишня рівнянка, що замолоду не вивчила естонської мови, й нині не має перспективи просування по службі. А ось дітям добре: після закінчення ВНЗ, коли йдеш працювати, то підприємство чи фірма, як правило, відразу дають квартиру. Гарне майбутнє й у тих, хто крім естонської знає й англійську мову, - тоді можна влаштуватися і вдома, і в країнах Євросоюзу. Ще потішило таллінців у нас те, що, обмінявши євро на гривні, вони скупилися на років десять...

[монитор lg flatron]

Завод чи ліс?

У селі Борове Зарічненського району влада разом з іноземними інвесторами хоче побудувати перший в Україні торф’яний завод. Але проблема в тому, що площа майбутнього заводу знаходиться на території Державного ботанічного заказника. І щоб не порушувати законодавства, межі заказника треба перенести, кажуть можновладці. А селяни – проти. Проти зміни меж заповідника і проти самого заводу. Бо із заказника годується все село: випасають худобу, заготовляють сіно на зиму, збирають та здають заготівельникам гриби-ягоди. Особливо дорого цінується журавлина, по яку восени ходять цілими сім’ями. На заводі ж усього планується 120 робочих місць, решта поліщуків залишаться як без лісу, так і без постійної роботи.

Світовий банк на Поліссі

За кошти Світового банку у 100 загальноосвітніх школах північних районів Рівненщини проведуть відновні роботи з енергозбереження (встановлять металопластикові вікна), обладнають фізично-хімічні кабінети необхідним лабораторним устаткуванням та інше. Правда, усе це стосуватиметься шкіл, які повністю укомплектовані учнями від найменших до випускників. Програма допомоги поліській освіті діятиме три роки, починаючи з 1 вересня цього року. А тим часом на двадцять п’ять відсотків у торговельній мережі та на базарах зросли ціни на шкільне приладдя та шкільну форму. Кажуть, це напередодні нового навчального року.

16.08.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 16.08.2007p. 
На головну сторінку