Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №306 від 23.08.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Секрети довголіття

Далекий “політ” Наумових чайок

Далекий “політ” Наумових чайок

Його човни плавають на Каховському водосховищі

Науму Юрчуку - 91. Він - один із старожилів області, який у свої роки “дасть фори” будь-якому молодику...

[прокат]

Завітала до скромної оселі дідуся якраз у величне свято Спаса. Він щойно повернувся з церкви із кошиком освячених фруктів - дарів літа. Сидячи на подвір’ї, розмовляв з якимсь чоловіком... А гостей у нього завжди багато. І це не тільки родина (сім’я дідуся поповнилась вже праправнучкою), а й люди, які приходять за черговим витвором - надбанням золотих рук майстра...

А спеціалізується Наум Юрчук на столярстві. Праця з деревом - одне з його улюблених занять. Та хто ж із старих людей не знається на такій роботі? Але він вирізняється серед інших тим, що його чайки “літають”... на Каховському водосховищі. Дід Наум цим дуже пишається! Ця робота, як каже майстер, веде його по життю. Адже, доки рухаєшся, доти живеш.

Ось одна з чайок, готова, стоїть біля дому. На подвір’ї знаходяться вже заготовлені матеріали для нової роботи, якої в діда хоч відбавляй. Уже не перший рік до Наума Юрчука приїздять відомі політичні та державні діячі. Він розповідає, що часто через керівників району й області його чайки замовляють київські урядовці, партнери по бізнесу сарненських підприємців. Головне для нього - щоб забезпечили матеріалом. А саме - сосновими дошками. Далі - вже його невтомних рук справа...

Пам’ятаєте, у свій час, човни-чайки були одним із найвідоміших винаходів українських козаків. Дід Наум свято береже традиції їх виготовлення. Цікаво, що люди, які вже користувалися його доробками, кажуть, що від них віє якоюсь надзвичайною атмосферою давнини. Вражає те, що для виготовлення такого човна (на фото) йому потрібно лише два дні. Іноді чайки сягають шести метрів у довжину! Іноді - призначені для облаштування моторок. Такими човнами користуються для переправи, для занять рибальською справою.

Скажу більше, Наум Юрчук - людина з феноменальною витримкою та здоровою внутрішньою силою. Посудіть самі: він щодня на велосипеді долає 15 кілометрів від Сарн до села Бережниці Дубровицького району, де народився. Там тримає пасіку на 30 вуликів.

“Модерн, модна сучасна техніка - це одне, - ділиться враженнями пан Олександр, один із замовників човнів. - А коли вибираєшся у відпустку на природу, найкраще - тільки Наумові чайки, недаремно ж століттями виношувались секрети технології створення “плаваючих пташок”.

Під час розмови з ним і у мене з’явилися дивні відчуття. Від сарненського козака йде неймовірна внутрішня сила та міць. Мабуть, через століття козацька кров влилася з новим натхненням у судини цього чоловіка. Ось звідки стільки здоров’я та працелюбності.

23.08.2007Юліана ТЕТ

Життя Наума Юрчука дуже схоже на козацькі перипетії. Надзвичайно цікаві історії ветеран розповідає про воєнні часи, коли доля змусила його стати сапером. Напевне, тоді вперше відчув, що таке боротьба за Батьківщину. Як і кожен козак, пережив “книжкову” історію кохання, маючи за все 90-літнє життя одну дружину. Як і кожен козак, категорично не любить російськомовних українців і пише іронічні вірші про “народну” владу.



Рівне-Ракурс №10 від 23.08.2007p. 
На головну сторінку