Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №309 від 13.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Виживає хто як може...

Марс на Поліссі

Марс на Поліссі

Північні райони області стали дивовижно схожі на інопланетну поверхню

Днями співробітники міліції затримали працівників однієї з приватних фірм, які за допомогою мотопомпи незаконно видобували бурштин-сирець в урочищі “Сохи” біля села Нивецьк Дубровицького району. У них міліціонери вилучили півтора кілограма бурштину, автотранспорт та злочинне знаряддя для його видобутку.

Затримали людей якраз на території одного із приватних підприємств, яке ліцензовано працює на Рівненщині, проводячи геологічну розвідку покладів бурштину на Поліссі, та займається рекультивацією земель. Правоохоронці відділу УБОЗ давно мали підозри, що геологи наукову роботу поєднують із протиправною прибутковою справою - незаконно видобувають сонячні камінці, які сьогодні беруть перекупники на чорному ринку за 100-150 доларів за кілограм.

Нині створена спеціальна комісія, яка перевіряє законність отримання дозволів на діяльність підприємства в районі Рівненського Полісся.

Бригада бурштинокопачів за рік у середньому заробляє до 50 тисяч доларів!

Як повідомив заступник начальника відділу УБОЗ Вадим НАГОРНИЙ, за приблизними оцінками експертів, на Рівненщині понад тисячу осіб незаконно видобувають бурштин як ручним, так і гідромеханічним способами, руйнуюють землі Полісся, перетворюючи на краєвиди, схожі на панорамні кадри з фантастичного фільму “Зоряні війни”. Як показує практика, жителі північних районів працюють колективно і за розробленою схемою (копають бурштин люди вже більше п’ятнадцяти років!).

Так, якщо група старателів займається видобутком бурштину тривалий час, то вони знають навіть номери автомобілів міліції і, в разі небезпеки, передають інформацію один одному. Кажуть, що на виїзді з Рівного стоїть “фішка” (так називають приватного інформатора), який по мобільному телефону передає сигнал: “Міліція виїхала”. Друга “фішка” в селі уже знає, що робити. Тому не дивно, що часто рейди рівненської міліції завершуються безуспішно.

За неофіційною інформацією, незаконна бригада бурштинокопачів за рік у середньому заробляє до 50 тисяч доларів! До речі, найчастіше “бурштинові браконьєри” збувають видобуту сировину за межами України - в Німеччині, Польщі, країнах Балтики. Вона користується попитом, бо на Рівненщині є такі відтінки бурштину, яких немає в жодному куточку нашої планети. В цілому державі завдаються збитки в 10-15 мільйонів гривень щорічно...

Смішний штраф для серйозного бізнесу

Найбільше дивує лояльність законодавства до такого промислу. Адже за незаконний видобуток корисних копалин браконьєр платить штраф у розмірі 850-1700 гривень. Завдані рейдом збитки відбиваються за декілька днів. Отож не дивно, якщо завтра ми знову побачимо старателів на своїх місцях.

У результаті - десятки гектарів лісів перетворюються на заболочені, покорчовані території, приречені на загибель. Сьогодні лісові стежки і дороги Рівненського Полісся стали глибокими проваллями.

Гуляючи полями та лісами Дубровицького, Володимирецького та Сарненського районів, подекуди диву даєшся: видається, що потрапив на Марс чи на Місяць.

Але... зрозуміти можна і тих людей, які безжально викопують бурштин і реалізовують його. Промисловість у поліських районах давно занепала. Люди живуть або на дарах лісу, або їдуть світ за очі на заробітки. Тому жагу накопати цінних камінців, які знаходяться під їхніми ногами, і продати їх, щоб прогодувати родину, можна виправдати законом виживання…

13.09.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 13.09.2007p. 
На головну сторінку