Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №310 від 20.09.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#“Зелені” б’ють на сполох

Щасливе майбутнє! Кому?

Щасливе майбутнє! Кому?

Сьогодні, напередодні виборів, олігархічні політичні сили (партії, які за результатами соціологічних досліджень долають тривідсотковий бар’єр) обіцяють щасливе майбутнє з великими компенсаціями. Відкрито конкурс для політиків на кращу обіцянку з призом - місця в “партері” Верховної Ради.

Однак, жоден з претендентів не говорить про те, що за останні роки дитяча смертність зросла на 10 відсотків, а тривалість життя зменшилась до 55 років у чоловіків та 60 - у жінок.

Показово, що за рік роботи (квітень 2006 р. - травень 2007 р.) парламент не прийняв фактично жодного законодавчого акта, який би адекватно реагував на виклики, що їх раз у раз увиразнює ситуація зі станом довкілля в країні. Бездумне та безконтрольне господарювання вже призвело до того, що в Україні тільки 6 відсотків території є екологічно чистими, а в природі не залишилося чистої води. Тому питання її якості для кожної людини є не абстрактним, а життєво важливим.

В Україні близько 17 мільйонів громадян не мають централізованого водопостачання, серед них значна кількість у малих (20-100 тисяч) містах - близько 5 мільйонів та у сільській місцевості - близько 4 мільйонів. Ця частина населення держави використовує воду з децентралізованих джерел водопостачання - колодязів та відкритих джерел. Головна проблема таких джерел - якість води, яка дуже часто не відповідає існуючим стандартам. За офіційними даними, 1, 8 мільйона колодязів забруднені.

Як це все впливає на здоров’я й життя людини, ілюструють такі факти. На гепатит А в країні щорічно хворіють від 30 до 150 тисяч осіб. Метали та їх сполуки, про які йшлося вище, з водою проникають у тканини організму, вражають усі внутрішні органи, не обминаючи й плід у материнському лоні. Фактично, отруєння та знищення водних запасів країни поступово знищує і саму націю.

Аналіз програмних документів основних суб’єктів виборчого процесу свідчить, що політичні партії насправді приділяють питанням охорони довкілля відносно мало уваги, обмежуючись, у кращому випадку, загальними фразами. Тому й не дивно, що серед сайтів політичних партій стрімко почав рости рейтинг “зелених”. ПЗУ - це єдина політична сила, яка спромоглася розробити чітку і реальну програму, спрямовану на поліпшення якості життя. А динаміка підвищення її рейтингу вказує на зростання свідомості українців.

20.09.2007Хома НЕБАЙДУЖИЙ



Рівне-Ракурс №10 від 20.09.2007p. 
На головну сторінку