№311 від 27.09.2007p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Господині на замітку
Рослинні олії корисніші усього в салатах - у день достатньо 1 ст. л. Але якщо дуже хочеться скоринки хліба з олією, виходить, організм потребує більшого. Не відмовляйте собі - у рослинній олії багато вітаміну Е, що уповільнює процес старіння, покращує обмін речовин, зміцнює імунітет і знижує можливість розвитку онкологічних захворювань.
М’який, злегка горіховий смак. Містить багато вітаміну Е (70мг/100 мл). Відпресовані холодним способом сорти містять і бета-каротин, який покращує шкіру. Використовується - для салатів і соусів.
Чим корисна: краща олія для профілактики атеросклерозу.
Оливкова олія
Olio extra-vergine di oliva, або олія першого віджиму - це сік оливок, який одержують за допомогою механізованого тиску. Смак гіркуватий.
Чим корисна: якщо робити маски для обличчя, можна запобігти появі зморшок.
Олія з виноградних кісточок
Виноградно-горіховий смак, колір золотаво-зелений. Містить багато ненасичених жирних кислот (70%), вітамін Е та процианідин, які захищають клітини. Використовується для маринадів і салатів.
Чим корисна: кращий засіб для пружності шкіри, проти зморшок. Якщо ви сидите на дієті, обов’язково втирайте олію після душу.
Рапсова олія
На смак нагадує оливкову, а за складом - кукурудзяну. М’який смак, колір - золотаво-жовтий. Містить цінні омега-3 жирні кислоти, вітаміни К та Е. Використовується для маринадів, майонезів і для підсмажування.
Чим корисна: поліненасичені жирні кислоти олії зміцнюють стінки судин і запобігають ризику тромбоутворення.
Кунжутна олія
Горіховий смак. Використовується в азіатській кухні і для салатів. Містить омега-3 жирні кислоти (13%), лецитин, який покращує концентрацію уваги, і багато вітаміну Е (50мг/100мл).
Чим корисна: знімає болі при артритах і ревматизмі, покращує обмін речовин.
Кукурудзяна олія
Дуже м’який смак. Ясно-жовтий колір. Без запаху. Корисна для смаження і тушкування м’яса, риби та овочів, тому що не утворює канцерогенів, не піниться і не підгорає.
Чим корисна: для тих, хто має хвороби печінки.
Олія з грецьких горіхів
Інтенсивний горіховий смак. Підходить для салатів, риби і птиці. Багата на линолєву кислоту (54%), що покращує шкіру, вітаміни А, В і Е. Але її не можна сильно нагрівати.
Чим корисна: зупиняє і знижує рівень вмісту холестерину в крові, зменшує ризик кардіологічних хвороб, лікує хвороби печінки.
Олія з гарбузового насіння
Фруктовий присмак, колір - темно-зелений. Містить багато селену, що зміцнює імунітет, і вітамін Е. Використовується в холодному вигляді для салатів, солодких страв.
Чим корисна: містить речовини, що знімають запальні процеси в сечостатевій системі.
На кунжутній олії смажте качку, а на гарбузовій - курку.
Для здоров’я м’ясо краще смажити на грилі, а олію додавати для смаку. Качка готується смачно на кунжутній олії, курка - на кукурудзяній або гарбузовій, а свинина і телятина - на соняшниковій. Олія з виноградних кісточок смачна в салатах, але смажити на ній не рекомендується - гіркуватість зіпсує смак. У салати, заправлені олією волоських горіхів, потрібно додавати лимонний сік. На ній добре смажити форель.
27.09.2007 | Олена КОНЧИЦЬ |
Рівне-Ракурс №10 від 27.09.2007p. На головну сторінку |