№311 від 27.09.2007p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Їсти, щоб жити
У роті їжа зазнає першої фази травлення, яка складається з фізичної та хімічної обробки. Фізична полягає у подрібненні та перетиранні їжі зубами, після чого вона легко піддається істотній зміні. Є країни, де правильно жувати вчать з дитинства. Наприклад, скандинавські вихователі дитячих садочків та вчителі початкових класів проводять заняття на тему ретельного пережовування за спеціальною методикою.
Щоб навчити дітей правильно жувати, давайте їм для жування сиру моркву. Адже правильне пережовування - це не тільки профілактика карієсу та парадонтиту, але й захворювань органів системи травлення. Сам же процес жування можна використовувати як лікувальну терапію. Відомо, що в Австрії існує така терапевтична клініка, у якій багато хвороб органів травлення лікують шляхом повільного й тривалого пережовування певних продуктів. Таким шляхом у цій клініці успішно виліковують гастрити та виразкову хворобу шлунка. І ще. Не варто заповнювати шлунок їжею після важкої роботи, після переохолодження чи перегрівання, а також після бурхливих емоцій. Треба зачекати хвилин 30-40.
27.09.2007 | Ольга ЯРОШ |
Рівне-Ракурс №10 від 27.09.2007p. На головну сторінку |