Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №315 від 25.10.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

На пенсію можна вийти з мільйоном на рахунку

На пенсію можна вийти з мільйоном на рахунку

Все жвавіше останнім часом у нашому суспільстві почали обговорювати можливе підвищення пенсійного віку українців. Адже державна пенсійна система України явно не виправдовує себе. Але, виявляється, сьогодні завдяки недержавним пенсійним фондам та страховим компаніям можна вийти на пенсію з мільйоном на рахунку, а то і більшою сумою...

Начальник головного управління Пенсійного фонду в Рівненській області Володимир Мазурок повідомив, що сьогодні у них обслуговується близько 300 тисяч пенсіонерів. Середній розмір пенсії по області - 535,45 гривні. Загалом у області прослідковується тенденція до збільшення пенсійних виплат. Але, на жаль, це збільшення поки що не дуже суттєво впливає на фінансовий стан пенсіонерів.

А покращити його справді можна. Таку нагоду дають недержавні пенсійні фонди та страхові компанії. За словами Олени Сотскової, заступника директора Всеукраїнського адміністратора пенсійних фондів, третій рівень пенсіонування діє в нас з 2005 року. Це чудова можливість накопичувати, зберігати та інвестувати гроші. Тим більше, індивідуальні збереження можна отримати за 10 років до встановленого законом пенсійного віку. Однак, головною проблемою лишається недовіра громадян до такого роду організацій. Згадаймо колишні перипетії зі вкладами в Ощадбанку. Але заступник директора Всеукраїнського адміністратора пенсійних фондів запевняє, що не-державний пенсійний фонд - неприбуткова структура, яка контролюється багатьма державними органами. Вона ні в якому разі не може бути банкрутом (лише в тому разі, коли всі платежі розподілені між учасниками фонду).

Страхові компанії, як відомо, отримують значну частку від вкладів клієнтів. Але, з іншого боку, це стовідсотковий захист та чимале накопичення ваших коштів. Головне у накопичувальних системах страхових компаній те, що інвестиційний дохід, який нараховується на вкладену суму, не може бути нижчим від рівня інфляції. Тим більше, згідно із Законом “Про страхування”, він відразу становить не менше 4 відсотків страхової суми.

Найвагоміша перевага страхування - це можливість забрати свої гроші в будь - який час. Можна застрахувати будь-яку особу до 70 років. Наприклад, якщо застрахувати дворічну дитину, то за 50 років (при сплаті щомісячного внеску в сумі 25 гривень) вона матиме на рахунку більше мільйона гривень.

Щодо питання підвищення пенсій, то,

на думку Володимира Мазурка, це - найкращий вихід із тієї ситуації, що склалася в Україні. В області, до прикладу, в окремих районах на 10 працюючих - 24 пенсіонери. Не кажучи вже про 33,2 відсотки від зарплати у пенсійний фонд, які очевидно не задовольняють роботодавців. При стабілізації політичної ситуації в країні це питання буде вирішуватись на державному рівні.

25.10.2007Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 25.10.2007p. 
На головну сторінку