![]() |
№315 від 25.10.2007p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Бабусин рецепт
Червоний буряк - овоч, який росте в кожного, хто виділив під город бодай одну сотку землі. Не уявляємо собі знаменитого українського борщу без буряка, який праслов’яни колись називали “брщ”. І цінували його за колір, за смак і, звісно, за лікувальні властивості. Народний досвід підтверджують також науковці.
Окрім того, червоний коренеплід містить багато йоду. А це - здоров’я щитоподібної залози, і пам’ять, і бадьорість, і працездатність.
А ще вчені виявили в буряку бетаїн - біологічно активну речовину, що поліпшує засвоєння білків. Отож невеликий шматок м’яса, з буряковим гарніром, можна прирівняти до великого біфштекса. Бетаїн поліпшує роботу печінки, тому його виділяють з буряка і на його основі виготовляють препарати. Утім, жодні таблетки не зрівняються з пахучим вітамінним борщем чи улюбленим всіма вінегретом. На відміну від інших овочів варений буряк не менш корисний, ніж сирий. Дієтологи радять тим, хто має підвищений рівень холестерину, їсти цей овоч щодня.
У народній медицині буряк має ще одне цікаве застосування. При задавненому нежитю тертий буряк закладають у ніздрі як тампони на кілька хвилин.
Дітям краще промити ніс відваром буряка, настояного до початку бродіння.
Надзвичайно цінним є буряк для жінок у період клімаксу, особливо при посилених кровотечах, при гіпертонії, хворобах нирок і вадах серця. У тих, хто постійно вживає цей овоч, внормовується ще й нервова система, перестає боліти голова. Для цього знахарі рекомендують свіжий сік червоного буряка змішати навпіл з медом і пити по столовій ложці сім разів на день. Перед тим, як пити, радили з усієї сили дихнути на ці ліки, потім зробити рух рукою, ніби прикриваючи ложку з питтям.
25.10.2007 | Ольга ЯРОШ |
Рівне-Ракурс №315 від 25.10.2007p. На головну сторінку |