Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №326 від 10.01.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Синдром хворих будівель,

Синдром хворих будівель,

або У квартирах без євроремонту дихається легше

Надворі зима, проте на великих об’єктах та й у приватних садибах не вщухають будівельні роботи - сучасні технології дозволяють зводити стіни, оздоблювати інтер’єр за будь-яких умов і температур, незважаючи на сезон. Багато рівнян напередодні нового року ще й металопластикові вікна встановлювали, адже на холодну пору року припадає істотне зниження цін на такі послуги. Нині мало хто вже сумнівається в доцільності заміни старої радянської столярки на буцімто високоякісну європейську.

Утім, сумніватися все ж варто, так само, як і відстежувати санітарно-гігієнічні норми та вимоги до всіляких модних вагонок, профілів, шпаклівок, лаків та фарб. Адже розширення зовнішньо-економічних зв’язків призвело до неконтрольованого потоку в Україну імпортних товарів. Іноземні фірми експортують продукцію, яку не допускають на ринки розвинутих країн через її невідповідність високим санітарно-гігієнічним та екологічним нормам. Люди, що були на заробітках у Європі, кажуть, що вельми часто українці для ремонтів купують продукцію, виготовлену без будь-яких стандартів, орієнтовану виключно на наш ринок. Справді, ми наввипередки скуповуємо всілякі “снєжки” та натяжні стелі, причому за чималі гроші, ще й у банку позичаємо під відсотки...

- Епідеміологічні дослідження доводять, що люди, які працюють у сучасних офісах з новітнім ремонтом, мають симптоми, характерні для “синдрому хворих будівель” - це подразнення очей, шкіри, верхніх дихальних шляхів, головний біль, підвищена стомлюваність, нервозність, порушення сну, - розповідає завідувач токсикологічної лабораторії Рівненської обласної санстанції Ігор СЕДЛЯР (на фото). - Погіршення здоров’я прямо пов’язане з поганою якістю повітря у приміщеннях. Адже у повітрі сучасних будинків ми виявляємо до 300 летких хімічних сполук, є там і кліщі, і більше 40 видів грибків, і підвищена концентрація родону. Крім того, на людей діють електромагнітні поля ком’ютерів, мікрохвильовок, тютюновий дим тощо. Плюс до цього виділяють токсини сучасні меблі за рахунок забруднених будматеріалів, з яких вони виготовлені. Найнебезпечнішими для здоров’я є меблі із ДСП, клеєна фанера, ізоляційні матеріали на основі спінених карбомідних смол, пластикові покриття та деякі види лаків.

- Звідси може походити і алергізація населення, так?

- Так. Особливо у дітей. Найбільше дитячим алергіям респіраторного характеру “сприяє” формальдегід. Ця речовина також призводить до бронхіальної астми. Найбільші його концентрації виявлялися у квартирах, де недавно зробили ремонт та поставили новенькі меблі. При дії однієї й тієї ж концентрації хімічних забруднювачів дитина отримує більше навантаження на організм, ніж доросла людина. Чому? Найперше - через суттєву різницю в об’ємі легеневої вентиляції. І ще доведено, що висока патологія дихальних шляхів - це результат поганої провітрюваності, власне вентиляції приміщень.

- Отак - то в нас: купи житло з метровими стінами, з пластиковими вікнами та батареями й нарази на небезпеку себе й дітей на все подальше життя, причому за валюту... Що ж робити?

- Замкнутість та підвищена герметичність приміщень при масовому використанні металопластикових вікон і дверей, полімерних матеріалів впливають на якість повітря всередині житла. Нині формальдегід, фенол, стирол є основними забруднювачами житлового середовища в Україні. А тому потрібна профілактика “синдрому хворих будівель”, яка включає еколого-гігієнічну оцінку житлового фонду за стандартними методиками на державному рівні, так, як це робиться в країнах ЄС. Також варто ввести більш жорсткі нормативи для полімерних будівельних матеріалів.

10.01.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 10.01.2008p. 
На головну сторінку