Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №327 від 17.01.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Дочекалися

“Грошей вистачить на всіх”

“Грошей вистачить на всіх”

Керівники “Ощадбанку” просять не хвилюватися

Вже другий тиждень не спадає ажіотаж навколо виплат заощаджень за вкладами “Ощадбанку” колишнього СРСР. Або ж люди не вірять, що уряд Тимошенко почав виконувати свої передвиборчі обіцянки, або ж бояться, що на всіх грошей не вистачить. Втім, керівництво обласного управління Ощадбанку заспокоює своїх вкладників.

На прес-конференції начальник обласного управління “Ощадбанку”, депутат обласної ради (фракція БЮТ) Анатолій Озімковський (на фото в центрі) зазначив, що вкладникам підстав хвилюватися немає.

По-перше, реєстрація вкладників не обмежена у часі, по-друге, коштів вистачить на всіх - а не так, як це було, починаючи з 2002 року, коли уряд запровадив виплату заощаджень по 50 гривень щороку. Тоді кошти закінчувалися досить швидко й доводилося чекати надходження нових траншів.

Для порівняння:

У 2002 році в Україні надійшло 500 - 650 мільйонів гривень за весь рік. Перша частина у квітні.

У 2008 - надійшло одноразово 198 мільйонів 200 тисяч доларів уже у січні, а це понад один мільярд гривень. Гроші відразу зараховують на поточний чи депозитний рахунок. Вкладник матиме можливість у будь-який час зняти власні гроші.

Для спрощення режиму обслуговування в усіх відділеннях Ощадбанку запровадили нову схему: у понеділок, вівторок, середу - виплата коштів, а в четвер, пятницю, суботу - прийом документів. З часом кількість днів на виплату коштів зростатиме. Щоб дати й іншим клієнтам банку можливість здійснювати операції, у відділеннях розділили вікна - половина обслуговує колишніх вкладників, а половина - теперішніх клієнтів. До того ж, за словами пана Озімковського, щоб хоч трохи розвантажити операційну частину обласного управління, вони виділили ціле відділення на Кіквідзе, 24, що у Рівному, для виплат компенсацій.

Не варто хвилюватися й тим вкладникам, які не в змозі самостійно дістатися відділення Ощадбанку. Для внесення у реєстр вкладників Ощадбанку колишнього СРСР, які не можуть зробити цього самотужки, довіреній особі треба мати при собі довіреність, яку може завірити сільська чи селищна рада, ЖКП чи лікар. А от довіреність на отримання компенсації має завірити нотаріус. А невдовзі такі особи зможуть власні заощадження отримати з рук листонош. Відповідну угоду між урядом і “Укрпоштою” мають заключити незабаром. Тоді вкладнику варто буде зателефонувати у відділення зв’язку й повідомити паспортні дані, номер індентифікаційного коду, номер рахунку в Ощадбанку та залишок на ньому.

Чимало рівнян скаржаться на відсутність їхніх прізвищ у списках на отримання коштів, хоч реєстрацію вони вже пройшли. На це Анатолій Озімковський зазначив, що всі списки вони відправляють у Київ, де формується центральна база даних. І якщо там виявлять хоча б одну помилку, весь реєстр відправляють назад на доопрацювання. Тому й відбувається певна затримка у часі. Але система відпрацьована, тому списки вже мають надходити повні.

Затримка ще й у тому, що кошти до Ощадбанку надійшли у доларах. Тому доводиться чекати, коли їх конвертують у гривні. Набагато швидше, якщо вкладник відразу пише заяву на зарахування коштів на поточний чи депозитний рахунок. Принаймні вже понад 30 відсотків мешканців Рівненщини з тих, хто отримали гроші, відразу ж поклали їх на депозит під 13,5 відсотків річних у гривні або 9,5 відсотків річних у доларах.

Загальна сума вкладів станом на 1.01.1992 року по Рівненській області - 2 мільярди 200 мільйонів радянських карбованців. Рахунків - 1 мільйон 55 тисяч.

17.01.2008Володимир ПОПИК



Рівне-Ракурс №10 від 17.01.2008p. 
На головну сторінку