Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №328 від 24.01.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Новий погляд

Сучасна діабетична дієта

За останні роки в лікуванні цукрового діабету відбулися докорінні зміни, які значно торкнулися принципів дієтотерапії цього захворювання.

Дієтотерапія залишається не лише основою лікування будь-якої форми цукрового діабету, але і дієта повинна бути максимально прийнятною для конкретного хворого. Бо розрахунок на те, що застосування найновіших препаратів інсуліну і схем інтенсивної терапії дозволить хворим перебувати на так званій вільній дієті, не справдився.

Продуктів, заборонених хворим на цукровий діабет, немає. Варто припинити споживання цукру, традиційно продукти, що містять цукор, виключалися з раціону хворого. Тому Американська діабетична асоціація розширила набір вуглеводовмісних продуктів, які містять сахарозу, для нерегулярного споживання (наприклад, морозиво, кондитерські вироби).

Популярним є так званий прибалтійський метод, суть якого у тому, що кожного дня у дієті хворого на цукровий діабет має бути капуста у вигляді салатів, вінегрету, а також капустяний сік. Враховуючи біоритми функції печінки, підшлункової залози, тонкого кишечника, склянку капустяного соку рекомендують пити зранку, а салати їсти вдень або ввечері.

При цукровому діабеті слід дотримуватися таких принципів дієтотерапії:

• Обмеження прийому легкозасвоюваних вуглеводів, оскільки через їх швидке всмоктування в кишечнику значно підвищується глікемія і виникає глюкозурія.

• Їжа повинна містити нерафіновані вуглеводи (овочі (зокрема, картопля), борошняні вироби) з достатнім вмістом клітковини.

• Вуглеводи розподіляються між прийомами їжі рівномірно протягом дня.

• Їжа повинна містити невелику кількість жирів, половина яких має бути рослинного походження.

• Калорійність дієти повинна бути адекватною енергозатратам хворого.

24.01.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 24.01.2008p. 
На головну сторінку