№328 від 24.01.2008p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Новий погляд
За останні роки в лікуванні цукрового діабету відбулися докорінні зміни, які значно торкнулися принципів дієтотерапії цього захворювання.
Продуктів, заборонених хворим на цукровий діабет, немає. Варто припинити споживання цукру, традиційно продукти, що містять цукор, виключалися з раціону хворого. Тому Американська діабетична асоціація розширила набір вуглеводовмісних продуктів, які містять сахарозу, для нерегулярного споживання (наприклад, морозиво, кондитерські вироби).
Популярним є так званий прибалтійський метод, суть якого у тому, що кожного дня у дієті хворого на цукровий діабет має бути капуста у вигляді салатів, вінегрету, а також капустяний сік. Враховуючи біоритми функції печінки, підшлункової залози, тонкого кишечника, склянку капустяного соку рекомендують пити зранку, а салати їсти вдень або ввечері.
При цукровому діабеті слід дотримуватися таких принципів дієтотерапії:
• Обмеження прийому легкозасвоюваних вуглеводів, оскільки через їх швидке всмоктування в кишечнику значно підвищується глікемія і виникає глюкозурія.
• Їжа повинна містити нерафіновані вуглеводи (овочі (зокрема, картопля), борошняні вироби) з достатнім вмістом клітковини.
• Вуглеводи розподіляються між прийомами їжі рівномірно протягом дня.
• Їжа повинна містити невелику кількість жирів, половина яких має бути рослинного походження.
• Калорійність дієти повинна бути адекватною енергозатратам хворого.
24.01.2008 | Ольга ЯРОШ |
Рівне-Ракурс №10 від 24.01.2008p. На головну сторінку |