Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №336 від 20.03.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ціна питання

Чергове рейдерство чи канцелярська помилка?

Чергове рейдерство чи канцелярська помилка?

Будинок на вулиці Кн.Романа, 15-А має двох власників

Минулого тижня судові зали Рівного згуртували мешканців будинку по вул. Кн.Романа, 15-А. Люди приходили, аби підтримати у суді один одного у праві на проживання в своїх оселях. Вони знали, що через якусь незрозумілу причину у будинку, в якому вони живуть, виявилося два власники. Під час обговорення передачі будинку, а відтак їх квартир, у власність АТЗТ “Спецбуд”, навіть у чоловіків на очах з’являлися сльози. Як же вийшло так, що квартири, в яких живуть ці люди - не їхня власність?

У будинку по вул. Кн.Романа 80 квартир, 13 з яких досі лишаються неприватизованими. Та й більшість мешканців, які встигли зареєструвати житло, пройшли для цього складний судовий шлях, оскільки вже тоді, наприкінці 90-х, керівництво АТЗТ “Спецбуд” не дозволяло приватизацію. Той факт, що суд “давав добро” на реєстрацію, свідчить про те, що вищезгаданий будинок весь час розглядався, як частина житлового фонду міста. Сьогоднішнє керівництво “Спецбуду” взагалі вирішило через суд скасувати факт реєстрації квартир власниками та запропонувати останнім викупити свої оселі за ринковою ціною.

Наразі справи щодо вищезгаданого будинку розглядаються в Рівненському міському та Рівненському окружному адміністративному судах. Через міський суд позивається родина Поліщуків, яка через відмову керівництва АТЗТ “Спецбуд” не може приватизувати свою квартиру. Вимоги позову - про визнання недійсним свідоцтва на право власності на житловий будинок та про визнання недійсним розпорядження міського голови від 2002 року. Засідання за цією справою переноситься вже вдруге: спочатку не з’явився один із позивачів, потім - відповідач.

Через окружний адміністративний суд позивається до РМБТІ товариство “Спецбуд” і вимагає визнати дії та рішення посадових осіб КП по проведенню державної реєстрації права власності на об’єкти нерухомого майна, квартири по вул. Кн.Романа за окремими громадянами, мешканцями цих квартир та повернення їм свідоцтв на право власності з відміткою про державну реєстрацію незаконним.

Довідка “РР”

Будинок по вул.Князя Романа, 15-А був зданий в експлуатацію у 1972 році. За власні кошти його зводив трест “Рівнепромбуд”, будівельне управління №7. Люди отримали ордери на квартири від міськвиконкому, у якого будинок знаходився на балансі, як житловий будинок готельного типу.

У 1991 році, після розформування “Рівнепромбуду”, будинок по вул.Кн.Романа, 15-А ввійшов у цілісний майновий комплекс ДП “Спецбуд”, а з 1993 року - у АТЗТ “Спецбуд”. На підставі розпорядження міського голови від 10.09.02 року “Спецбуд” отримав свідоцтво про право власності на будинок. Саме цей документ нині є каменем спотикання для усіх судових розглядів.

Коментарі

Жителька будинку Лариса САМЧУК:

- Квартиру отримала у січні 1988 року, коли працювала в управлінні капітального будівництва міськвиконкому. Нині на 22 метрах проживаю з донькою. У 1995 році, саме коли розпочалася приватизація, у мене народилася донька, тому, щоб оформити реєстрацію, не було ані грошей, ані можливості. У 2003-2004 роках дозвіл на приватизацію не давало БТІ, а коли у 2006 році я таки отримала позитивну відповідь, у АТЗТ “Спецбуд” відповіли: “підпис на дозвіл приватизувати квартиру ви не отримаєте ніколи”. Того ж року я подала у суд, але програла його.

Голова товариства співвласників багатоквартирного житлового будинку “Оселя” Галина КОМАН:

- Керівництво “Спецбуду” хоче домогтися визнати приватизацію квартир недійсною, а мешканців будинку змусити викупити свої оселі за комерційною ціною. А це сотні тисяч доларів.

Юрист Рівненського міськвиконкому Світлана ХОРХОЛЮК:

- Сама процедура проведення передачі будинку здійснювалася згідно з чинним законодавством. Проте при цьому не були враховані певні моменти. По-перше, те, що це - державний будинок і він не може передаватися у чиюсь власність. По-друге, на момент передачі половина квартир у будинку була вже приватизованою.

Начальник Регіонального Фонду держмайна України у Рівненській області Віктор МАТВІЄНКО:

- Приватизація була абсолютно законною, оскільки на час цього процесу житловий будинок вже входив до майнового комплексу ДП “Спецбуд”, про що існують документи про підтвердження права власності та наказ про приватизацію. Створився резонанс, з людей вимагають кошти за їхнє житло, хоча саме підприємство тривалий час не сплачує державного податку на об’єкти нерухомості, якими володіє.

Адвокат Василя Поліщука, Вікторія ВЛАСИК:

- Будинок і справді викупив трудовий колектив, проте акту його передачі у власність АТЗТ “Спецбуд” не існує в природі, тому видача свідоцтва права власності була абсолютно безпідставною. Тому якщо суд визнає розпорядження міського голови недійсним, свідоцтво на право власності анулюється автоматично. Тим більше, що “Спецбуд” суперечив сам собі, маючи на руках документи на власність, дозволяв приватизацію квартир.

Представник АТЗТ “Спецбуд” Володимир РАШКО:

- У цьому хаосі вина - на Рівненському міському бюро технічної інвентаризації. Вони не мали права видавати дозволи на приватизацію, тому нехай тепер і відповідають. У майновому комплексі товариства будинок опинився абсолютно законно, про що існують відповідні документи. “Спецбуд” власник не лише будинку по вул. Кн.Романа, 15-А, але й землі, на якій він стоїть.

Керівництво РМБТІ від коментарів відмовилося, посилаючись на те, що розгляд справи ще й досі триває.

20.03.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 20.03.2008p. 
На головну сторінку