Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №215 від 24.11.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Податкова інформує

Будьмо мобільними і... лаконічними!

Сучасний ритм життя вимагає користування засобами мобільного зв'язку. Багато підприємств мають на балансі мобільні телефони, для користування якими купують так звані безлімітні пакети. Виникають питання: чи включається до валових витрат така покупка; чи виникає при цьому об'єкт оподаткування податком з доходів фізичних осіб; якщо так, то як це відображається в звіті за формою №1ДФ?

Включення до валових витрат плати за придбання пакета послуг мобільного зв'язку залежить від фактичного його використання в господарській діяльності підприємства. Згідно з п.1.32 ст.1 Закону про прибуток, господарською діяльністю вважається будь-яка діяльність, спрямована на отримання доходу, у випадку, якщо безпосередня участь в організації такої діяльності є регулярною, постійною й істотною. Тобто, якщо розмови по мобільному телефону ведуться в межах господарської діяльності, то їх оплата включається до валових витрат і не вважається доходом працівника. Якщо ж працівник використовуватиме мобільний телефон для особистих розмов, то їх оплата до валових витрат не включається (абзац третій пп.5.3.1 ст.5 Закону про прибуток), а для оподаткування податком з доходів фізичних осіб розглядається як додаткове благо, одержане працівником від свого працедавця, для чого використовується інформація, надана відповідним оператором мобільного зв'язку.

ДПА України роз'яснює, що з метою оподаткування податком з доходів фізичних осіб вартість «невиробничих» телефонних розмов включається до складу загального оподатковуваного доходу працівника за той місяць, у якому підприємство перерахувало оплату оператору мобільного зв'язку , і з цієї вартості утримується податок за ставкою 13 відсотків з подальшим перерахуванням його до бюджету. При цьому підприємство як податковий агент зобов'язано відобразити суму (вартість наданих працівнику додаткових благ у податковому розрахунку за формою №1ДФ (ознака доходу 09).

Проте, якщо додаткові блага надаються у формах, відмінних від грошової, з метою оподаткування податком з доходів фізичних осіб, до вартості послуг оператора, за які заплатило підприємство, необхідно застосувати коефіцієнт 1,149, згідно з п.3.4. ст.3 Закону №889.

Отож, шановні платники податків, бажаємо Вам бути мобільними та при цьому уважними до витрат коштів на розмови.

24.11.2005Відділ зв'язків з громадськістю, засобами масової інформації та масово-роз'яснювальної роботи Рівненської ОДПІ



Рівне-Ракурс №10 від 24.11.2005p. 
На головну сторінку