Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №336 від 20.03.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Заслуга

Два Віктори - Шилан та Матчук

Виходець із Рівненщини став гордістю країни

Вітя ШИЛАН, 13-річний сирота з Корецького району, нагороджений відзнакою “Гордість року - 2007” за те, що врятував потопаючого сусіда. Днями у Київському драматичному театрі імені Івана Франка відбулося нагородження героїв країни. Від організаторів заходу хлопчик отримав комп’ютер, а Рівненська облдержадміністрація подарувала юнаку меблі.

На святкування, ініціаторами якого стали “Новий канал” та газета “Факти”, Вітя приїхав із дідусем та сестрою. Помітно було, як хлопчик хвилювався, коли на сцену виходили відомі особи. За кілька хвилин до нагородження наш земляк міцно потирав долоні і дуже переживав. Згодом, по закінченню заходу, він зізнався, що в цей момент хвилювався більше, ніж коли рятував людину. Вітали Віктора голова Рівненської облдержадміністрації Віктор МАТЧУК та співачка Тіна КАРОЛЬ. Крім того, актор Сергій Безруков передав відеозапис із вітанням юнака. “На тебе треба рівнятися, - сказав актор. - Я переконаний, що така, сильна духом, людина зможе подолати не одну життєву перешкоду”. Під час сюжету, в якому розповідалося про подвиг Віті, у хлопчика з’явилися сльози на очах. Та досвідчений ведучий Олександр Богуцький швидко розважив юнака та запропонував поцілувати Тіну Кароль. Співачка лише посміхнулася, а от юнак несміливо підходив до Тіни. Вже за кілька секунд з рум’янцем на щоках та статуеткою “Гордість року - 2007” він займав своє місце в залі.

Хлопець каже, що аж ніяк не чекав на таку високу нагороду, а, рятуючи людину, думав лише про те, що двоє дітей можуть залишитися без батька. “Взагалі не хочеться, щоб люди помирали... Я добре знаю, що таке бути сиротою, адже мене виховують бабуся та дідусь. У мене є старша сестра, котра вже заміжня, та ще молодша.”

Віктор Матчук розповів, що коли у Віті запитали, що він хоче у подарунок, хлопець довго думав та важко зітхав. “Нарешті Віктор підійшов до мене і сказав, що меблі треба всій сім’ї, але особисто він мріє про комп’ютер, - ділиться спогадами Віктор Йосипович. - Така дитяча розсудливість мене вразила, і ми вирішили: будуть і меблі, і комп’ютер”. Хлопчик зізнався голові облдержадміністрації, що в сім’ї планували купити меблі ще кілька років тому, однак зрозуміли, що це занадто дорого. “Звичайно, мені хочеться мати комп’ютер, - розповідає Вітя. - І для мене він не буде забавкою. Я планую через деякий час під’єднатися до інтернету. Скажу по секрету, мрію про журналістику. Тому хочу писати матеріали та висилати їх до редакцій. Крім того, за допомогою мережі я зможу більше дізнатися про ЗМІ”.

Віктор Пінчук, засновник проекту “Гордість року”, запевнив, що в нашій країні є чимало героїв, однак про них ми майже нічого не знаємо. “Щодня наші співвітчизники здійснюють Вчинки, які складаються в повість про справжніх людей. Такі, як Вітя та всі інші, кого ми сьогодні нагороджували, - гордість нашої країни”.

Нагадаємо, що з 18 лютого на Україні розпочалася чергова, п’ята Всеукраїнська акція “Герой - рятівник року”, яку проводить Міністерство з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Отже, шановні громадяни, якщо ви стали свідком героїчного вчинку і вам відомі обставини даної події, повідомте про це в місцевий міськрайвідділ МНС. Запам’ятайте, що учасником Всеукраїнської акції може стати кожен громадянин, який під час надзвичайної ситуації проявив мужність та героїзм.

Одного холодного ранку Вітя вирушив до річки. Вода в Случі піднялася і перейти мостом на інший берег було неможливо. Дев’ятикласник вже збирався повертатися додому, коли побачив, як сусід Віті - Юрій Шилан, витягуючи човен на берег, послизнувся, і течія віднесла його на середину Случа. Вітя хотів кликати людей на допомогу, проте поблизу нікого не було. Тоді він вхопив 90-кілограмового потопаючого за руку і дотягнув його до берега. Кожної миті хлопчик ризикував опинитися в крижаній воді, однак, незважаючи на все, він рятував людину. Лікарі стверджують, -якби Вітя прийшов до берега бодай на хвилину пізніше, сім’я Юрія Шилана залишилася б без годувальника. За такий вчинок 13-річного хлопчика нагороджували у номінації “Сусід року”.

20.03.2008Леся КУРУЦ



Рівне-Ракурс №10 від 20.03.2008p. 
На головну сторінку