Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №340 від 17.04.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Виселення не буде: людей з гуртожитком не продавали

Виселення не буде: людей з гуртожитком не продавали

Мешканці Льонокомбінатівської, 15 борються за свої права

Останнім часом зневірені рівняни все частіше вдаються до вкрай радикальних заходів. Досі в пам’яті перекриття місцевими жителями автотраси Київ-Чоп, пікет сесії міської ради - здається, немає іншої можливості бути почутими. Останнє засідання сесії Рівнеради не стало винятком. Мешканці гуртожитку №10 на вулиці Льокомбінатівській, 15 прийшли до влади, щоб запитати, чи не продали їх разом із льонокомбінатом.

“Справа в тому, що земля, на якій знаходиться гуртожиток, перейшла до нового власника, - заявив один із мешканців Олександр КОВАЛЬЧУК. - Ми не хочемо опинитися на вулиці, а тому вимагаємо від влади змінити статус гуртожитку і передати його на баланс міста. Адже мова іде про 500 кімнат!”

Нагадаємо, що 9 квітня у Рівному пройшов конкурс з продажу ВАТ “Рівнельон”. За 24 мільйони гривень його викупив бізнесмен із Хмельницького Олег Червонюк. Разом із майном, яке входить до цілісного майнового комплексу підприємства, у власність відійшла і земля, на якій знаходиться гуртожиток. Зрозуміло, що це неабияк налякало мешканців гуртожитку, більшість з яких є колишніми працівниками льонокомбінату. Не вистачало ще й помешкання втратити!

Причин для паніки немає

З плакатами, газетами в руках люди прийшли до народообранців дізнатися про долю свого майна. Секретар міської ради Юрій ТОРГУН запевнив пікетників, що вони не виселені зі своїх помешкань. - Гуртожиток не входив до цілісного майнового комплексу підприємства, - зазначив він, -тому і не був проданий. Земля під гуртожитком дійсно знаходилася у підприємства в оренді на 50 років. Але вирішити це питання доволі просто, і трагедії ніякої немає. Новий власник підпише відмову від землі, щоб дарма не сплачувати земельний податок, а гуртожиток влада візьме у комунальну власність. Та й по всьому.

Депутат Рівнеради від Партії регіонів Олексій ГУБАНОВ зазначив, що подібні питання потрібно вирішувати в іншому форматі, оскільки земля під гуртожитком може бути закріплена за власником лише за рішенням міської ради, чого, звісно, ніколи не буде. Ці слова підтримала і депутат від УНП Тетяна РЕДЮК, яка зазначила, що депутати можуть проголосувати на користь людей, щоб земля під гуртожитком залишалася у них. Загалом, варто відзначити, що всі депутати були єдиної думки,

- людей потрібно заспокоїти, а тому якомога швидше розв’язати це питання.

Посиділи, поговорили, вирішили…

У понеділок відбулася нарада ініціативної групи мешканців гуртожитку, депутатів та представників усіх установ, в чиїх руках знаходиться майбутня доля будинку на вулиці Льонокомбінатівська, 15. Присутні іще раз перевірили існуючі документи, та одностайно заявили, що мешканцям нічого не загрожує, а гуртожиток реально перевести до комунальної власності міста. За словами Олексія ГУБАНОВА, цьому передуватиме зустріч нового та старого керівництв комбінату, оскільки вирішення питання відмови від земельної ділянки має не лише процедурні, але й грошові нюанси. - Попри все, - зазначив Юрій ТОРГУН, після заяви про відчуження земельної ділянки міська рада прийме її на баланс міста. За словами арбітражного керуючого ВАТ “Рівнельон” Сергія АНДРІЄВСЬКОГО, гуртожитки є власністю держави, а комбінат є лише їх балансоутримувачем.

Жителі не вірять словам

Та мешканці гуртожитку не вірять депутатам на слово. - Ми заспокоїмося лише тоді, - заявила жителька Лариса ГАВРИЛЮК, - коли отримаємо від влади відповідь на наше звернення та сьогоднішнє рішення у письмовій формі. Чекатимемо місяць, після чого знову звертатимемося до міської ради. Лише після того, як у нас на руках будуть офіційні документи, якими можна буде оперувати у будь-якій ситуації, ми зможе спокійно заснути.

Але для того, щоб прийняти гуртожиток у комунальну власність міста, потрібно зробити капітальний ремонт. Гроші мають поступити найближчим часом, так, принаймні, пообіцяли. Юрій Торгун зазначив, що аж ніяк не хоче, щоб повторилася та сама ситуація, що й з Відінською, 10, тому будемо сподіватися, що обіцянки таки будуть виконані. Словами секретаря, щоб - “вовки ситі, а мешканці задоволені”.

До теми

- Коли я прочитав інформацію про оголошення конкурсу на продаж “Рівнельону”, - розповідає начальник Рівненського регіонального відділення фонду держмайна України Віктор МАТВІЄНКО, - мені зацікавило те, що одна із ділянок, яка входить до майнового комплексу, знаходиться під гуртожитком. Відповідно, були направлені листи до керуючого санаціями Сергія Андрієвського та обласної прокуратури для проведення перевірки. Могла виникнути ситуація, що новий власник заявив би про право на цей гуртожиток і поставив під питання подальше проживання тамтешніх мешканців. У ході перевірки було встановлено, що гуртожиток на вулиці Льонокомбінатівська, 15 під час приватизації (фонд держмайна не займався цим питанням) не ввійшов до статутного фонду. Але згідно з інформацією щодо землекористування, земля під гуртожитком ще з часів Радянського Союзу була у користуванні комбінату.

На мою думку, ділянку потрібно просто вилучити у підприємства, аби вона залишалася у власності громади міста.

17.04.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 17.04.2008p. 
На головну сторінку