Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №344 від 16.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#І таке буває

Правда про клептоманів: “Я не можу не вкрасти”

Правда про клептоманів: “Я не можу не вкрасти”

Те, що відвідувачі супермаркетів можуть щось поцупити, вже ні для кого не новина. Проте вони щоразу вражають своєю винахідливістю щодо способів заховати вкрадену річ.

Хтось відразу в супермаркеті і вип’є, і закусить, хтось одягнеться в нове вбрання і почуватиметься “Бонні і Клайдом”, героями відомого кінофільму, дехто не втримається перед дорогими парфумами і жіночими кремами. Що тут і говорити: повсюди спокуса і бажання, а в гаманці, на жаль, порожньо.

Найкраще про магазинних крадіїв знають охоронці, яким мало не щодня доводиться ловити на гарячому злочинців - і юних, і літніх людей, і ще зовсім маленьких діток.

- За три останні місяці затримали 165 крадіїв, щодня в середньому - двох, - розповідає начальник служби безпеки об’єкту ЦУМ Орест ПЕТРУХ. - Серед бажаючих придбати для себе річ і не розрахуватися за неї, в основному, пенсіонери, діти та студенти. Проте нещодавно був досить цікавий випадок із однією симпатичною та досить забезпеченою жінкою. Вона зазвичай скуповує товару гривень на п’ятсот, але обов’язково поцупить ще щось на 40. Питалося б - навіщо, якщо є гроші? Жінка сплачує штраф і розраховується повністю, свою провину визнає відразу, вибачається, і зізнається, що без цього просто не може. “Це у мене в крові. Бажання додаткового адреналіну. Змусити себе не красти я не можу,” - зізнається винуватиця. А один пенсіонер, років за шістдесят, не може жити без горілки “Волинської”. Нещодавно придумав досить цікавий метод не відмовляти собі в цьому задоволенні просто в магазині. Він взяв за звичку щодня заходити до супермаркету і випивати там “чекушечку” так, що ні камери не фіксували, ні охорона не помічала. Якось взимку пришив під верхній одяг баночку з-під майонезу і частину випивав з пляшки, а решток виливав у свою схованку. Ловили його кілька разів, але від поганої звички не відучили. Він у нас тепер відома особистість і ми добре знаємо його в обличчя.

Були, звісно, і безпідставні звинувачення. Над однією дівчиною, наприклад, захотіла пожартувати група підлітків. Накидали їй в капюшон шоколаду. Вона не помітила і пішла до каси, де її впіймали охоронці. Поки з’ясували, що до чого, бідолашна дівчина страшенно перелякалася, адже ні в чому не була винна. Викликали і її батьків. Потім переглянули відеозаписи і зрозуміли, що дівчина стала жертвою молодих жартівників.

А одна молода пара додумалася поміняти старий одяг на новий. Поки дівчина забалакувала і відволікала увагу продавців, хлопець перевдягнувся у новенький спортивний костюм і безслідно зник.

- А куди саме ховають украдені речі?

- Зараз злодії придумують різноманітні трюки, але найчастіше ховають товари у рукави і на пояс. І все рідше - в бюстгальтер і сумочки. Дітки - в шкарпетки та черевики. Наша найменша крадійка, дівчинка чотирьох років, позапихала цукерки і шоколад в шкарпетки, черевички та в кишені. “Я просто хотіла “чікаладку”, - зізналася налякана дитина, яка була в супермаркеті сама, без нагляду батьків.

- Які саме речі частіше крадуть, а які - рідше?

- Найчастіше, звичайно, алкогольні напої. Студенти, наприклад, люблять попити в приміщенні супермаркету пиво, а в кишені насипати анчоусів із пакетиків. Жінки не можуть втриматися перед кремами, на кшталт “Чистої лінії” чи “Чорного жемчугу”, парфумами і дорогими колготками. І що найцікавіше - жодного випадку крадіжки хліба. Виходить, що не голод змушує крадіїв іти на злочин. Були поодинокі випадки крадіжки туалетного паперу та чоловічих шкарпеток. Часто - ковбасних виробів.

Серед наркоманів популярні одеколон і шоколад. Один із них намагався винести 32 плитки шоколаду. Є такі, які наберуть необхідних речей і впевнено прямують через касу. Це, в основному, пенсіонери. Найстарша, бабуся 75-ти років, неодноразово намагалася винести товари, не розрахувавшись.

- А як відзначились на Великдень рівненські злодії? Чи вони в цей день відпочивали?

- Ми також на це сподівалися. Та, на жаль, вони “працювали” і нам роботи додали. Одна бабуся вирішила влаштувати собі святковий стіл. Взяла курку, ковбасу, сир і попрямувала через касу. Та повз охорону їй прошмигнути не вдалося.

А чоловік ризикнув пронести повз охорону пляшку дорогого коньяку, яким бажав пригостити гостей і сам поласувати.

- Що ви плануєте робити для того, щоб скоротити кількість крадіжок?

- Це досить серйозна проблема. У нас в ЦУМі ведеться спеціальний журнал з фотографіями затриманих злодіїв, які уже неодноразово були впіймані. І, напевне, доведеться встановлювати у найбільш поширені серед крадіїв товари чіпи. Над цим ми зараз і працюємо.

16.05.2008Людмила ІЛЬНИЦЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 16.05.2008p. 
На головну сторінку