Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №345 від 22.05.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради господиням

Як вибрати якісну сковороду

Як вибрати якісну сковороду

У наш час в магазинах і супермаркетах з’явилося дуже багато різноманітного посуду. Як зорієнтуватися у всьому цьому розмаїтті? Як вибрати таку сковороду, яка служитиме роками, і в якій нічого не пригоратиме?

Є критерії, по яких визначається якість сковорідок. Перший з них – це вага. Чим сковорода важча, тим надійніша. Це означає, що дно у неї повинне бути достатньо товстим. Надмірне нагрівання теж призводить до пошкодження внутрішнього покриття. Як швидко це відбудеться, залежить від матеріалу, з якого зроблена сковорода.

Алюмінієва сковорода

Такі сковороди дуже легкі і зручні в експлуатації, та й коштують вони недорого, але служать - недовго. Тонке дно з алюмінію дуже погано переносить перегрів і швидко змінює форму. Алюмінієві сковороди найчастіше покривають антипригарним тефлоном. Якщо дно недостатньо товсте, то незабаром тефлон, будучи полімером, починає випаровуватися. Не встигнете порадіти покупці, як яєчня почне пригорати, а м’ясо неможливо буде віддерти від дна.

Через пошкоджене покриття їжа, що готується, стикається зі шкідливими виділеннями. Ми їмо ці страви, й шкідливі речовини накопичуються в організмі. Саме тому сковорідки з покриттям не можна шкребти металевими щітками або “їжаками”. Мити їх треба лише м’якими миючими засобами і спеціальними ганчірочками для миття посуду.

Чавунна й титанова сковороди

Титан - стійкий і майже не схильний до деформації при нагріванні матеріал, тому сковорідки з титану кращі за алюмінієві.

Найважчі сковорідки й такі, що не піддаються деформації, виготовлені з чавуну. Потрібно знати, що чавунні сковорідки не миються, а прожарюються на вогні, а потім ополіскуються холодною водою.

Важливі характеристики сковороди

Дно всередині сковороди має бути рівним. Якщо є горби і ямки, це є дефектом. Тому купуйте посуд в тих місцях, де вам можуть показати сертифікат якості.

Дно сковороди зовні може бути ребристе або з особливим орнаментом, іншими словами, з проточкою дна. Завдяки ребристості дна сковорода рівномірно прогрівається і утримує досягнуту температуру набагато довше.

Стінки сковороди теж повинні бути достатньо товсті. Хороша сковорода для м’яса має товщину стінок не менше 4мм, а висоту - 3см. Оптимальна товщина стінок алюмінієвої сковороди для млинців 2мм, а висота - 1см. Найкраща ручка - лита або зйомна.

Отже, сковорідка повинна бути масивною, з товстими дном і стінками. Бажано, щоб вона була виготовлена з титану, чавуну або хоча б мала сталеве дно. Покупка дешевої і легкої сковороди, зрештою, обійдеться дорожче.

22.05.2008



Рівне-Ракурс №10 від 22.05.2008p. 
На головну сторінку