№347 від 05.06.2008p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Смачно і корисно
Смак чаю має особливе зачарування, котрому неможливо протистояти... це напій мудрих, врівноважених, чуттєвих і терплячих, напій тих, хто з легкою іронією споглядає недосконалість життя.
Традиційно чай вважається гарячим напоєм, що добре зігріває в прохолодну погоду, тонізує і бадьорить. Але й у спеку він рятує від спраги і надає сил.
Чай, приготовлений за спеціальними рецептами, - надзвичайно смачний і корисний напій. Холодний зелений чай зберігає усі свої лікувальні стимулюючі властивості, має тонізуючу дію і сприятливий вплив на організм людини, захищає від раку, ефективно регулює жировий обмін і уповільнює процеси старіння, благотворно впливає на кровообіг.
Як у зеленому, так і в чорному чаї, є велика кількість:
• калію, відповідального за роботу серцево-судинної системи;
• вітаміну К, що забезпечує згортання крові;
• фтору, що перешкоджає руйнації зубної емалі;
• йоду, що благотворно впливає на роботу щитовидної залози й ендокринної системи в цілому;
• вітамінів С1, В1, В2, РР (никотинова кислота), міді, ряду органічних кислот, що покращують травлення.
І, головне, у напої, який ви приготуйте самі, цілком відсутні штучні барвники, консерванти й ароматизатори.
Чай з льодом
1 л води, 10-12 ч.л. чорного чаю, цукор і лимонний сік до смаку, кубики льоду.
Заварити міцний чай, злити, підсолодити і додати лимонного соку до смаку. Високі товстостінні склянки наповнити на 2/3 кубиками льоду і залити гарячим чаєм.
При цьому цілком зберігаються біологічно активні компоненти, пахощі, смак і колір чаю.
Холодний чай із фруктовим або ягідним соком
1 л води, 6 ч.л. чорного чаю, 0,5 л виноградного, вишневого або порічкового соку, лимон, цукор до смаку, кубики льоду
Приготувати чай, підсолодити й остудити. Розбавити соком і розлити в келихи або чашки, у які покладено кубики льоду, додати по кружальцю лимона. Можна зробити кубики льоду, заморозивши сік.
Холодний зелений чай
Заварити зелений чай звичайним способом. Злити першу заварку в глечик. Заварити чай вдруге і втретє, щораз зливаючи настій у глечик. Таким чином можна відразу заварити 2-4 літри чаю, тобто кількість, рекомендовану лікарями для сприятливого впливу на організм.
Накрити кришкою й охолодити.
Отриманий напій зберігає протягом дня усі властивості і смак зеленого чаю, чудово освіжає і тонізує, вгамовує спрагу і повертає бадьорість у спеку.
Приємного чаювання!
05.06.2008 |
Рівне-Ракурс №10 від 05.06.2008p. На головну сторінку |