Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №352 від 10.07.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Чорничний сезон

Чорничний сезон

Про цiлющi властивостi чорницi знали ще кiлька тисячолiть тому в Китаї, Єгиптi, Грецiї, Римi.

У медицині використовують плоди та листя. Листя заготовляють пiд час цвiтiння. Чорницю збирають, коли вона повнiстю дозрiє.

Плоди чорницi звичайної мiстять вуглеводи (глюкозу, сахарозу, фруктозу, пектини), органiчнi кислоти (лимонну, молочну, яблучну, янтарну, щавелеву), вiтамiни (А, В, С, РР), феноли, мiнеральнi речовини макро- та мікроелементи (залiзо, марганець, селен, кобальт, мідь, золото, срібло, цинк). Чорниці містять багато дубильних речовин, рутину.

Препарати чорницi мають антисептичнi, в’яжучi, протизапальнi, сечогiннi, жовчогiннi, спазмолiтичнi властивостi.

Застосовують при проносах, кровотечах, анемiї, гастритi, гепатитi, набряках, гiпертонiчнiй хворобi, атеросклерозi, ревматизмi, псорiазi, цукровому дiабетi, анемiї, лейкозі, ангiнi, бронхiті, циститi, уретритi, шлункових i кишкових колiках, захворюваннях ока (кератит, іридоцикліт).

У зв’язку з тим, що чорниця мiстить багато залiза, її призначають при анемiї. Залiзо чорницi краще засвоюється порiвняно з лiкарськими препаратами, оскiльки в ягодах рослини його супутниками є аскорбiнова кислота та iншi кориснi для органiзму сполуки.

Вживання ягiд чорницi покращує кровообiг у сiтчатцi ока, загострює нiчний зір.

Внутрiшньо - холодний настiй (3 ст. ложки сушених плодiв залити 200 мл холодної кип’яченої води, настоювати 10 год.), приймати по 2 ст. ложки 4 рази на день.

Листя чорницi звичайної мають протидiабетичнi властивостi завдяки наявностi в ньому глiкозидiв (мiртилiн та неомiртилiн). Настiй листя чорницi (60 г листя на 1 л окропу, настояти 50 хв.) приймати по 2 ст. ложки 4 рази на день.

Корисним є вживання свіжого соку чорниці при проносах, захворюваннях серця, печінки і селезінки.

Зовнiшньо - полоскання свiжим соком плодiв або настоєм (2 ч. ложки плодів настоювати 15 хв. на 200 мл окропу, процідити) при захворюваннях слизової оболонки ротової порожнини; примочки i компреси зі свіжого соку плодів або густого відвару листя (100 г плодів на 500 мл окропу).

10.07.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 10.07.2008p. 
На головну сторінку