Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №358 від 21.08.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Штраф за незаконне пісяння - 51 гривня

Штраф за незаконне пісяння - 51 гривня

Де знайти туалет?

Проблема полягає не лише в кількості, а й в якості громадських туалетів. Моя знайома розповіла одну історію, коли до неї в гості приїхали друзі з Америки. Під час прогулянки містом, а саме милуванням краєвидами парку ім.Т.Шевченка, іноземцям закортіло до туалету. Описати важко здивування і той шок, який був у гостей після відвідування останнього. Цей туалет переплюнув навіть той, що на вокзалі, де потрібно сидіти й однією рукою тримати двері й вигукувати: “зайнято”! Адже “парківська” громадська вбиральня навіть дверей не має.

Тим часом під’їзди і найближчі провулки перетворилися у “міські нужники”. І це, до речі, стосується й центру міста біля центрального універмагу, де в найближчому провулку біля підстанції вже тривалий час без будь-якого сорому люди справляють свої фізіологічні потреби. Багато хто скаже, що під’їзди перетворилися на туалети для тих у кого погане виховання та низька культура поведінки. Але ж багатьох з них до цього змушує відсутність найнеобхіднішого - елементарного туалету поблизу.

Саме через відсутність необхідної кількості громадських туалетів ми часто потрапляємо в дискомфортну ситуацію. І, якщо ваші пошуки не увінчалися успіхом і ви вирішили скористатися найближчим темним провулком, пам’ятайте: відповідно до законодавства, це кваліфікується як дрібне хуліганство, яке тягне за собою штраф у сумі 51 гривні. Якщо ж ви робите це демонстративно на очах людей, це кваліфікується вже як грубе порушення громадського порядку. За таке вас можуть навіть заарештувати строком від 5 до 10 діб, але за попереднім рішенням суду. Але, лише у тому випадку, якщо Вас спіймають, як то кажуть, “на гарячому”, тобто під час скоєння злочину.

Коментарі

- Звичайно, громадських туалетів у Рівному не вистачає, - зазначає начальник управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Рівнеради Юрій СОБЧУК. - Але ми працюємо у цьому напрямі. Наприклад, до Дня Незалежності на вулиці Поштовій та біля універмагу з’являються по три біотуалети. А незабаром ми плануємо провести переговори із чеською компанією стосовно закупівлі блочних біотуалетів. І якщо їхні умови нас влаштують, придбаємо їх для міста.

- Згідно графіку, обстеження громадських туалетів проводиться два рази на рік, - розповідає завідуюча відділенням комунального підприємства Рівненської санепідемстанції Ольга ЗАХАРЧЕНКО. - У Рівному нараховується сімнадцять громадських вбиралень. Всі вони підключені до централізованих мереж водопостачання і каналізації. Якщо туалет перебуває в неналежному санітарному стані, то працівники санстанції надають відповідні пропозиції щодо їхнього благоустрою. Ось, наприклад, з початку цього року склали шість протоколів на керівників туалетів. До початку нового року зазначені вбиральні обов’язково відремонтують. Насамперед туалети необхідно прибирати з використанням деззасобів та провітрювати. І за технічними показниками двері в кабінки повинні закриватися.

- Згідно державних будівельних норм один туалетний пристрій (тобто умивальник, унітаз і пісуар) розрахований на тисячу чоловік, - повідомляє начальник управління містобудування та архітектури Рівного Анатолій ХРАБАН, - Населення Рівного складає 250 тисяч чоловік, тому відповідно має бути 250 таких туалетних пристроїв.

На жаль, керівництво міста будь-яких рішучих кроків у забезпеченні Рівного громадськими туалетами досі не зробило. А 6 біотуалетів до Дня Незалежності це дуже мало. Зважаючи на те, як наша молодь вживає алкогольні напої, стояти у черзі вони не будуть. Не матимуть бажання вони й бігати у пошуках вбиралень, а просто стануть у якомусь закутку й “чинитимуть дрібне хуліганство”.

21.08.2008Людмила ІЛЬНИЦЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 21.08.2008p. 
На головну сторінку