№372 від 27.11.2008p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Корисно знати
Довідавшись, що таке суші і як їх готувати, ми можемо перейти до культури вживання цієї популярної японської страви.
Традиційно суші їдять паличками, але від чітких правил етикету можна відступити, і їсти руками, якщо Ви в компанії знайомих людей. Цікаво, що в Японії чоловікам, на відміну від жінок, не забороняється їсти суші руками. Для того, щоб смак не втрачався і ви відчували його щоразу по-новому, рекомендується перед кожним шматочком з’їдати скибочку маринованого імбиру. Він очищає піднебіння від присмаку попереднього суші. Смак риби чудово підкреслює соєвий соус у поєднанні з хріном Васабі, у який рекомендується вмочувати суші перед вживанням.
У сучасних суші-барах та ресторанах можна замовляти до суші будь-які напої, але найкраще в процесі їжі пити саке і зелений чай. Саке вживають підігрітим і тільки перед їдою. Під час трапези п’ють зелений чай. Він дозволяє позбутися присмаку й освіжити рот перед наступною порцією.
На сьогоднішній день відомо, що суші можна їсти двома способами.
Спосіб 1
Налийте трохи соєвого соусу в спеціальне блюдечко. Візьміть суші, переверніть набік і візьміть його знову так, щоб ви могли вмочити рибу в соус. Покладіть суші в рот таким чином, щоб верхній шар опинився на язиці.
Деякі види суші вживаються без соєвого соусу. Зазвичай суші їдять цілим. Ви можете їсти суші як руками, так і паличками, але, як ми вже сказали, жінки завжди їдять суші паличками.
Спосіб 2
Візьміть маринований імбир і вмочіть його в соєвий соус. Користуючись імбиром як своєрідним “пензликом”, розмажте соус по верхньому шару суші. Покладіть суші в рот таким чином, щоб верхній шар був на язиці.
Чого не слід робити:
1. Не варто користуватися паличками, щоб передати їжу сусідові за столом: як вважають японці, це дуже грубе порушення етикету.
2. Не заведено самому підливати напої у свій келих.
3. Не встромляти палички в їжу, особливо в рис, так робиться тільки на похоронах, тому за звичайним столом це зовсім недоречно.
4. Не класти палички поперек чашки.
5. Не наколювати їжу на палички.
6. Намагатися не капати соусом ні з паличок, ні з їжі.
7. Ніколи не облизувати палички.
8. Ніколи не вказувати паличками на щось або когось і не розмахувати ними в повітрі.
9. Не підтягувати до себе тарілку за допомогою паличок.
10. Ніколи не стукати паличками по чашці або тарілці з метою привернути до себе чиюсь увагу.
11. Не “малювати” паличками на столі.
12. Не затискати дві палички в кулаці.
13. Ні в якому разі не курити; тютюновий дим не дозволяє іншим насолоджуватися смаком і запахом делікатних страв, крім того, тільки по запаху можна визначити свіжість риби.
14. Соєвий соус є приправою до риби, ніколи не вмочуй у нього суші цілком.
Використовуючи ці поради, ви завжди будете на висоті не тільки в компанії друзів, але й серед справжніх знавців суші.
27.11.2008 |
Рівне-Ракурс №10 від 27.11.2008p. На головну сторінку |