Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №372 від 27.11.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Зими не буде 20 років?

Про погоду та інші явища природи - Рівненський гідрометеоцентр

Про погоду та інші явища природи - Рівненський гідрометеоцентр

Вже кілька років поспіль ми спостерігаємо глобальне потепління. Літо стає більш гарячим, зима – м’якшою. Вчені помітили, що в останні 100-130 років кліматичні умови помітно змінилися, середня температура повітря вперто піднімається, і цей процес триває…

Останнім часом погода надворі, як та манірна пані: то роз-плачеться не на жарт, то обдасть тебе таким пронизливим холодом, що ніде й порятунку не знайдеш. Якщо вже зараз така погода, то що чекати далі? Чи порадує нас наступаюча зима тривалим снігом та гарним морозцем? З цими питаннями ми вирішили звернутися до головних “погодознавців”, які 19 листопада ще й відсвяткували своє професійне свято. Отож, слово начальнику Рівненського обласного центру гідрометеорології МНС України Олегу КОЛОДИЧУ (на фото).

- Кажуть, що зима 2008-2009 років буде холодною, як ніколи. Чи справді так? Невже ми дочекаємося справжнього сибірського морозу?

- Та ні, що ви! За усіма нашими прогнозами, середньомісячна температура в грудні буде в межах норми. А в січні буде навіть на кілька градусів тепліше, ніж зазвичай. Одним словом, про сильні морози наступаючої зими говорити не доводиться. На Новий рік буде, мабуть, як зазвичай, “каша” під ногами.

- І так останні кільканадцять літ. А як же снігові замети - зо два метри? Чи про такі явища молодь читатиме тільки у підручниках та дізнаватиметься від старших?

- Розумієте, на сьогоднішній день погода перебуває у так званому періоді становлення. Тобто, погодні умови переходять на новий рівень. І це не обов’язково пов’язано з діяльністю людини (часто в усіх гріхах погоди звинувачують глобальне потепління, але вже науково доведено, що потепління вже бували на Землі). Природа – це такий самодостатній, я б сказав, розумний організм. І вона сама знає, коли що повинно відбутися.

Цей період становлення розпочався ще на початку 80-х років минулого століття. І триватиме років 10-20. А потім на 50-70 років знову встановляться стабільні показники погодних умов. І весна буде весною, а осінь - осінню. А то зараз як: не встигли зимові свята закінчитися - весна, як один день - і одразу ж літо. Так само й осінь пролітає: тільки скинув в’єтнамки, як потрібно зимові чоботи шукати.

Отож, будемо чекати справжню зиму не раніше, ніж через двадцять років. То це ж, з іншого боку, й краще! Менше фінансових витрат для сімейних бюджетів. Мало хто знає, які ж ті сибірські морози! Це не іграшки вам!

- А яким чином все-таки прогнозується погода?

- У Рівненській області існує три метеорологічні станції: в Дубні, Сарнах, а також на території Рівненського аеропорту (де, окрім спостережень за погодними умовами, здійснюється також авіаметеорологічне забезпечення польотів та прогнозування).

Кожні три години протягом доби спеціалісти зазначених станцій здійснюють заміри таких параметрів погоди, як температура повітря, ґрунту, вологість повітря, кількість опадів, напрямок та силу вітру, тиск та інші. Такі ж показники в той самий час знімають усі аналогічні станції цілого світу. Таким чином, на глобус землі ніби “накладається” карта погодних умов. І завдяки даним з усього світу, ми з майже 100-відсотковою точністю можемо спрогнозувати погоду на наступну добу та з 90-відсотковою - на 2-3 дні конкретно по нашій області. Можна, звісно, прогнозувати погоду й на більш віддалений термін, але не слід забувати, що з кожним наступним днем ймовірність точності буде знижуватися.

- То це не всі функції метеослужби області, чи не так?

- У нашій області працює також 8 гідрологічних постів, на яких спеціалісти-гідрологи проводять спостереження за станом водних об’єктів Рівненської області. Простіше кажучи, заміряють рівень води у річках, швидкість течії, щоб зробити розрахунок водності річки, аби попередити та запобігти такому стихійному явищу, як повінь (найбільш гостра ситуація складається на Поліссі).

Також у штаті метеоцентру працюють агрометеорологи. Вони прогнозують врожайність сільськогосподарських культур, аналізують вплив погодних умов на ріст та розвиток рослин, аби в подальшому надати аграріям області відповідні рекомендації щодо оптимізації строків сівби чи то збирання, залежно від агрометеорологічних умов.

Варто зазначити також, що за прогнозами до нашого центру звертаються будівельники та інші спеціалісти.

- Чому інколи прогнози неправильні? І замість очікуваного сонця йде дощ, який зовсім не вписувався в плани?

- Усім відома така всесвітня мережа як Інтернет. Ну, так от, сьогодні кожен може скачати з відповідних сайтів прогнози погоди на день, місяць, рік. А немає ніякої гарантії, що такому прогнозу можна вірити. Запам’ятайте одну річ - тільки (!) Гідрометслужба, що функціонує в складі МНС України, може надавати достовірні метеопрогнози на найближчі максимум 10-15 діб. Адже прогноз погоди - це дуже складний та багатоплановий результат роботи всього колективу гідрометслужби, на який впливає дуже багато чинників, і не всі вони залежать від нашої професійності та старанності (а в нас працюють висококваліфіковані фахівці), адже головні правила диктує її Величність Погода.

А то є такі мудрагелі, які, через неуважність, читають прогноз за минулий день. Пам’ятаю, у Києві їду автомобілем, слухаю радіо, а ведучий так весело розповідає про “мороз і сонце - день чудовий...”, а за вікном авто дощ ллє, як із відра. Хоча, в принципі й таке буває: в одній частині міста йде дощ, в іншій - ні! Або навіть смугами: то дощова завіса, то сухо, то знову дощова завіса.

Я вже не кажу про таких фантазерів, які просто-таки самі вигадують прогноз погоди. На мою думку, це вже занадто!

27.11.2008Спілкувалася Олена СОНЯХ



Рівне-Ракурс №10 від 27.11.2008p. 
На головну сторінку