№377 від 30.12.2008p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Консультація
У православних триває сорокаденний Різдвяний піст, який розпочався 28 листопада і закінчиться на Різдво. За церковним каноном він несуворий. В усі дні, крім середи та п’ятниці, можна їсти рибу та страви, заправлені олією. Утім, найсуворішим є піст останнього тижня перед Різдвом, тоді бажано утриматися навіть від риби та олії.
- Справді, добігає кінець посту й чимало наших пацієнтів запитують, як правильно перейти на звичний режим харчування. Найперше зазначу, що власне піст сприятливо діє на людський організм. Адже під час нього людина менше вживає тваринних жирів, які, так би мовити, є тугоплавкими й перетравлення яких потребує значних енергетичних витрат, а відтак напруження певних систем організму, у першу чергу шлунково-кишкового тракту. Під час посту людина споживає більше каш, що деякою мірою сприяє зниженню холестерину, та рослинних продуктів, що містять багато клітковини та пектинів, у результаті чого виводяться шлаки та токсичні речовини з організму. Відтак посилюється моторно-евакуаторна функція кишківника, що, звісно, має позитивну дію на організм. Постячи, треба пити якнайбільше води (бажано джерельної чи криничної, проте не з крана), зо три літри в день, та їсти якнайбільше овочевих вінегретів та салатів.
- Як саме слід виходити з посту, певно, повільно? Хоча в масі своїй парафіяни накидаються на ковбаси з шинками з великим ентузіазмом, вірніше, апетитом...
- Виходити з посту треба обережно. І це не менш важливо, аніж сам піст. Нагадаю вислів древніх про те, що все приємне є або аморальним, або веде до ожиріння. У перші Різдвяні дні, коли дозволено їсти м’ясо, слід обов’язково включати в раціон перші страви. Їсти треба потроху, малими порціями, встаючи з-за столу з відчуттям неповного насичення. Рекомендується вживати спеції та прянощі, які посилюють процес травлення, безумовно, якщо до цього немає медичних протипоказів, як-от виразкова хвороба, панкреатит чи гепатит. Перед святковою трапезою можна випити 200-250 мл мінеральної води але слабогазованої, однак не безпосередньо перед трапезою, а хвилин за п’ятнадцять-двадцять до неї. Тоді ви не переїсте й будете ситі.
- Тим часом саме у ці дні святкують Новий рік, і нам, православним християнам, треба бути особливо зібраними, щоб радістю, виновживанням і їжею не порушити суворість посту. До речі, як щодо спиртних напоїв?
- Що стосується спиртного, то оковитої іноді випити можна, позаяк чарка доброї горілки чи келих вина здоровим людям не зашкодить, а навіть навпаки. Також не варто забувати, що всі продукти мають бути свіжими, натуральними, готуватися в міру можливості в день споживання, що найперше стосується всіляких салатів та інших легких закусок.
Пости зазвичай співпадали з періодом найменшого фізичного навантаження (в осінньо-зимову пору - Пилипівський та Великий). Винятком є лише Петрівський, що збігається зі жнивами, та Спасівський, але вони недовготривалі, не обмежували вживання молочних продуктів. Одним із найбільших (після Великого) вважається Пилипівський (Різдвяний піст), або просто Пилипівка.
30.12.2008 | Ольга ЯРОШ |
Рівне-Ракурс №10 від 30.12.2008p. На головну сторінку |