Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №379 від 15.01.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Прогноз

Влітку ціни на житло впадуть на 80 відсотків?

Влітку ціни на житло впадуть на 80 відсотків?

На сьогоднішній день у рівненських агентствах нерухомості - масштабний цінопад. Вже не секрет, що, порівняно з вереснем минулого року, ціни на квартири по всій Україні, а, зокрема, й у Рівному, впали в середньому від 30 до 40 відсотків. За прогнозами експертів та ріелторів, 2009 рік стане роком небувалої кризи в агентствах нерухомості.

Якщо ще на початку осені середня вартість квадратного метра житла у Рівному була 1400 доларів, то вже станом на перше січня вона знизилася до 1000 доларів. Яскравим прикладом здешевлення житла є квартира-хрущовка по вулиці Відінській, яка на початку осені коштувала 65 тисяч доларів, а тепер її ціна коливається близько 42 тисяч доларів.

Охочих продати квартири щоразу більшає. Є й бажаючі це житло купити, однак вони, у свою чергу, не поспішають, розуміючи, що, можливо, завтра воно стане ще доступнішим. Почастішали оголошення подібного зразка: “Терміново продам квартиру. Хто скільки заплатить”. Проте у час, коли рівняни стали заручниками кредитів, готівки ніхто не дає.

На початку минулого року, за словами одного з рівненських ріелторів, кожну другу квартиру потенційні клієнти купували у кредит. Саме це і спричинило різке подорожчання житла. Сьогодні ж кредитів не дають, а ті, хто їх набрав, не знають, чим розраховуватися з банками. У пошуку виходу з кризи вони намагаються продати оселі, опускаючи на них ціну. Проте клієнти, які бажають вкласти гроші в нерухомість, усвідомлюють, що поспішати немає сенсу.

Експерти з нерухомості прогнозують, що пік зниження цін на квартири відбудеться влітку 2009 року. До цього часу вартість житла може стати справді спекотною, тобто впасти у ціні аж до 80 відсотків. Квадратний метр житла коштуватиме приблизно від 500 до 700 доларів. Кожен погодиться - цілковита “халява”. Зараз для поліпшення ситуації у агентствах нерухомості немає жодного позитивного фактора - купувати будуть, але не так, як колись. Аби розворушити ситуацію із купівельною спроможністю наших громадян, потрібно зробити дві обов’язкові речі: розблокувати депозити та відновити кредитування. Та жодна з цих операцій наразі неможлива.

На чесному слові тримається й комерційна нерухомість Рівного. Якщо раніше приміщення магазину, по тій самій вулиці Відінській, коштувало 200 тисяч доларів, то зараз його хочуть продати за 50 тисяч доларів. Такий стан речей не є дивним, рівняни стали економити навіть на продуктах харчування.

Відчули на власній шкурі зменшення клієнтської бази такі сфери обслуговування, як перукарні, ресторани, хімчистки і туристичні фірми. Вони всілякими зусиллями намагаються втриматися на плаву, зменшуючи вартість послуг. Фахівці прогнозують, що навесні багато підприємств у сфері послуг збанкрутують, бо саме на обслуговуванні і розвагах люди почали економити найбільше. А це вдарить по оренді. Підприємці, які лишатимуться з порожніми кишенями, не зможуть платити за оренду приміщення. Вони змушені будуть або зачинятися, або відкривати офіси у менш елітних і дешевших районах міста.

Одне, що можуть сказати експерти напевно - нещодавні високі ціни на житло якщо й повернуться, то нескоро. Можливо, це станеться через чотири, а то й через шість років. Але ця думка не є остаточним вердиктом.

15.01.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 15.01.2009p. 
На головну сторінку