Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №385 від 26.02.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Заговори, щоб я тебе побачив

Суржик спалили у виварках

Суржик спалили у виварках

“Дєвушка, у нас перерва! Мужчина, який у вас розмір? Дєвушка, принесіть меню!” - ось такі звертання до громадян можна почути в Рівному на ринках, у банках та у державних установах. Люди, долаючи економічні перешкоди, соціальний безлад у державі давно звиклися із такими “шанобливими” звертаннями, розрізняючи себе за статтю. А тим часом десь у Польщі, Німеччині, Франції чи США наші туристи , а чи заробітчани миттєво цивілізуються й залюбки вимовлять “фрау”, “пані”, “мсьє” чи “міс” при звертанні і до чужих , і до своїх.

Коли активісти з “Молодої Просвіти” напередодні Міжнародного дня рідної мови (21 лютого) на рівненських вулицях, проводячи акцію “Антисуржик”, запитували перехожих та школярів про слова, які засмічують їхнє мовлення, то назбирали таких слів, написаних на клаптиках паперу, майже сорок мішків. А ще в результаті неформального опитування після кількох речень відповіді можна було зробити висновок: чи цікавиться людина мовою, чи вивчає її і чи загалом культурною вона є. Бо ж сказано: заговори, щоб я тебе побачив. Якщо ж людина навіть не усвідомлює, скільки вона вживає слів-покручів й каже, що мова не потребує “лікування”, то сміливо можна говорити, що ця людина не знає і не любить рідної мови. Напевне тому серед слов’янських мов у гіршому становищі за українську лишень білоруська...

Найпоширенішими словами та словосполученнями, які пишним бур’яном цвітуть у мовленні рівнян, є такі: “слідуюча остановка, тєлєфон, спасібо-пожалуста, навєрно, тєхнікум, мінутка, єслі, прівєт, цвєт, понравилось, етаж, два слухача”. На жаль, це не повний перелік поліського суржику. До слова, тлумачний словник української мови дає таке визначення мовного покручу: (1). Суржик - це елементи двох або кількох мов, об’єднані штучно, без додержання норм літературної мови; нечиста мова. (2). Побутове мовлення, у якому об’єднані лексичні та граматичні елементи різних мов без дотримання норм літературної мови.

26.02.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 26.02.2009p. 
На головну сторінку