![]() |
№389 від 26.03.2009p. |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Кавоманам
За останніми дослідженнями вчених з Південної Кореї, Німеччини та Японії одне лише вдихання запаху кави допомагає мозку впоратися з наслідками стресу, викликаним браком сну. А ще вживання кави знижує ризик інсульту у чоловіків, що палять. Отже, продовжуємо розмову про цей дивовижний напій.
Відомо, що американці абсолютно не вміють варити каву. Їх так висміювали з цього приводу богемні європейські народи, що американці збунтувалися і вирішили, що їх погана кава стане віднині “крутим” національним напоєм. Рішення виявилося геніальним, і віднині у будь-якій європейській пристойній кав’ярні можна замовити “каву амерікана” - велику чашку слабкої водянистої кави з підігрітим молоком, що подається окремо в молочнику.
Кава-гляссе
Французький винахід італійських морозивників - дуже шкідливий для зубної емалі. У гарячу чорну каву кладеться вершкове морозиво, яке можна встигнути з’їсти ложечкою, поки воно не розтануло. Кава-гляссе подається без цукру у високій склянці.
Капучино
Капучино по-італійськи означає “капуцинішко” - чернець. Існує красива легенда, що саме в капуцинських монастирях абати винайшли цей напій, але насправді цю назву придумали не ченці, а власники кав’ярень: коричнева кава з білою шапочкою збитого молока зверху нагадувала про коричневу рясу і білий капюшон ченця-капуцина. Зверху збите в піну молоко посипається щіпкою какао. Капучино належить збивати саме з молоком, капучино з вершками вважається нонсенсом.
Кава Латте
На відміну від капучино, каву латте роблять з великої кількості збитого гарячого молока і малої кількості кави. Кава латте має бежевий колір і подається не у чашці, а у високій склянці. У кавник об’ємом 100мл кладуть цукор, наливають 80мл холодної води і нагрівають до кипіння. Потім кавник знімають з вогню і висипають в нього 5-7г (дві чайні ложки) дрібно меленої кави. Розмішують, знову ставлять на вогонь і доводять до кипіння. Знявши з вогню, доливають кавник водою і ще раз доводять до кипіння.
Кава по-баварськи
В емальованій каструлі розтерти два яєчні жовтки і 75 г цукрової пудри або цукру піску; додати чашку гарячого молока і чашку міцної гарячої чорної кави. Суміш поставити на вогонь, безперервно помішуючи, але не доводячи до кипіння. Додати желатин, заздалегідь розведений в кількох ложках теплої чорної кави. Залишається розлити крем у маленькі форми і поставити в холодильник. Кількість желатину потрібно брати за об’ємом рідини, керуючись рекомендаціями на упаковці від желатину.
Посмакувати віденською кавою запрошуємо у кав’ярню “Віденська кава” (Ювілейна,15), магазин-кафетерій “Колібрі”, кафе “Анюта” (торгівельний центр “Ріо”), магазин “Натуральні продукти” (Клевань-1, вул. Заводська, 18).
За підтримки ТзОВ “ВІДЕНСЬКА КАВА” м. Львів Представництво у Рівному: тел. 8-050-435-52-58
26.03.2009 |
Рівне-Ракурс №389 від 26.03.2009p. На головну сторінку |