Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №389 від 26.03.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Дожилися

Електроенергія подорожчає втричі

Електроенергія подорожчає втричі

Першоквітневий “жарт” від влади

Хочете, щоб у вашій оселі була підлога з підігрівом, працювали пральна машина, праска, пилосмок, електрочайник тощо - будь ласка! Сплачуйте 76 копійок за 1 кВт/год - і будь-які блага сучасного прогресу - ваші! Вже вкотре середньостатистичний українець опинився перед вибором: сплачувати за новими тарифами за електроенергію, використовувати власну, теплову, чи, врешті, почати черпати космічну енергію. На жаль, це не першоквітневий жарт, а нові умови виживання.

З 1 квітня споживачам, які щомісяця “спалюють” більше, як 400 кВт на місяць, доведеться сплачувати за новим тарифом - 76,26 копійки за кВт/год (включаючи ПДВ). Так вирішила Національна комісія регулювання електроенергетики.

Для того, щоб дізнатися, чи не є ця інформація першоквітневим жартом, ми звернулися до начальника рівненського представництва Нацкомісії регулювання електроенергетики Володимира НИЧИПОРУКА.

- Дата 1 квітня - не примха, а строк закінчення мораторію Президента України на підвищення тарифів на електричну енергію для непобутових споживачів, - розповідає Володимир Ничипорук. - Всі розуміють, що енергетичний ринок потрібно оптимізовувати, оскільки сьогоднішні тарифи на електроенергію не відшкодовують витрати на її постачання.

Останній раз тарифи переглядалися у 2006 році. Тоді відсоток відшкодування економічно обґрунтованих витрат на електроенергію склав 60 відсотків. У цей же час почали змінюватися: оптова ринкова ціна електроенергії (з січня по грудень 2008 року зросла на 46,3 відсотка) та витрати на її передачу і постачання. Крім цього, збільшувалися витрати на паливо та розміри дотацій для населення. А між тим, саме ріст оптової ринкової ціни спричинив збільшення рівня середньозваженого роздрібного тарифу для промислових споживачів на 40,2 відсотка.

До того ж, тариф для промислових споживачів України у 2,5 рази більший, ніж для населення. І, між іншим, діючий тариф для населення України є найнижчим серед країн Європи.

Саме тому комісія прийняла рішення впровадити систему тарифів на електроенергію для населення за обсягами споживання.

Так для населення, яке споживає до 400 кВт/год на місяць (включно), тариф залишається без змін, а для населення, яке споживає понад 400 кВт/год на місяць, встановлено тариф на економічно обґрунтованому рівні, що складає 63,55 копійки за кВт/год (без ПДВ). Це і є дійсна ринкова вартість електроенергії.

На запитання, яка ж кількість споживачів Рівненської області опинилася за мережею “400”, Володимир Ничипорук сказати не зміг. “Вважаю, що навіть ЗАТ “Ей-І-ЕС “Рівнеенерго” не зможе однозначно назвати цю цифру. Для цього потрібно провести детальний моніторинг”. Але на сайті тієї ж Нацкомісії регулювання електроенергетики читаємо: “за даними енергопостачальних компаній кількість абонентів, які споживають електроенергію понад 400 кВт/год щомісячно, становить близько 3-х відсотків (600 тисяч абонентів) від загальної кількості абонентів”.

Зазначений тариф не буде розповсюджуватися на багатодітні та прийомні сім’ї. Крім того, не застосовуватиметься до населення, яке проживає у будинках, обладнаних кухонними електроплитами, та до населення, яке використовує у встановленому порядку електроенергію на опалення житла за умови наявності лічильників диференційованого (тризонного) обліку. Увага! Лічильники з двома зонами обліку потребують перепрограмування на три зони.

Наразі рішення Комісії надіслане у Міністерство юстиції на державну реєстрацію.

А між тим, звичайна сім’я з двох-трьох людей, в середньому щомісяця споживає 200-300 кВт/год. Трапляється, що і більше. І мова йде про людей середнього рівня, які назбирали кошти і утеплили помешкання чи поставили бойлер. А тим, котрі могли собі дозволити обігрівати будинок за старими тарифами, впевнена, і нові стануть до снаги.

Сучасний прогрес досяг такого рівня, що більшість домашньої роботи за нас почали виконувати машини. Тож, гадаю, за нинішніх умов варто знову згадати, як це - прати вручну…

26.03.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 26.03.2009p. 
На головну сторінку