Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №221 від 05.01.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Зброя - не іграшка

«Наркотик» для чоловіків,</p><p>

«Наркотик» для чоловіків,

або Як отримати дозвіл на зброю

Ще кілька років тому людину зі зброєю могли сприйняти за якогось грабіжника або ж за міліціонера на завданні. Сьогодні ж мати пістолет або рушницю хоче чи не кожен чоловік, тим паче, якщо він затятий мисливець.

Проте далеко не всі можуть отримати дозвіл на придбання і зберігання зброї. Ситуацію роз'яснив підполковник міліції, старший інспектор дозвільної системи ВООГП ВАСМ УМВС України Валерій Строкаль:

- Відповідно до чинного законодавства, придбати мисливську гладкоствольну зброю можуть громадяни, які досягли 21-річного віку, мисливську нарізну зброю - 25-річного віку, холодну пневматичну - вісімнадцятирічні. Дозволи на придбання і зберігання зброї видаються органами внутрішніх справ тільки повнолітнім громадянам.

Як повідомив пан Валерій, органи внутрішніх справ не мають права видавати дозволи особам, які порушують громадський порядок, зловживають алкоголем чи наркотичними речовинами. Аби перевірити, чи людина добропорядна, дільничному інспектору робиться запит для її характеристики. Також дільничний перевіряє умови зберігання зброї - наявність металевого ящика, який закривається на ключ. Не мають права отримати дозвіл на придбання зброї також особи, які були обвинувачені у вчиненні злочину, мають незняту судимість за умисні злочини або злочини, вчинені із застосуванням вогнепальної зброї.

Отож, для одержання дозволу на право придбання мисливської нарізної, комбінованої, гладкоствольної, пневматичної зброї, арбалетів, газових пістолетів потрібно подати письмову заяву про видачу дозволу на ім'я керівника ОВС, заповнену картку-заявку, висновок медичної комісії, яка підтверджує, що за станом здоров'я заявник може володіти та користуватися зброєю, а також не має ніяких психічних відхилень, а також довідку про відсутність судимості.

Після цього людина проходить навчання за адресою: Курчатова, 3 (фірма «Автобан»), де вивчає всю матеріальну частину зброї, правила поводження з нею та застосування. По закінченні навчання здається залік, після чого спеціалістами видається відповідний документ.

Сам дозвіл на придбання зброї дійсний впродовж трьох місяців, а для отримання дозволу на право зберігання та носіння вогнепальної мисливської нарізної, комбінованої, гладкоствольної зброї, арбалетів, газових пістолетів потрібно подати письмове клопотання про видачу дозволу, дві фотокартки розміром три на чотири сантиметри, копію договору страхування, дублікат дозволу на придбання зброї з відміткою магазину про продану зброю та інший документ, що засвідчує джерело надходження та належність зброї.

Після цих процедур ви на три роки стаєте повноправним володарем сталевого засобу захисту, який, як зізналися більшість його власників, чимось схожий на суміш чоловічих гормонів із наркотиками, адже додає сили та впевненості. Крім того, зауважимо, що до нього швидко звикаєш. Проте у поводженні зі зброєю будьте надзвичайно обережні, все ж таки зброя - не іграшка.

05.01.2006Наталія МОРОЗЮК



Рівне-Ракурс №10 від 05.01.2006p. 
На головну сторінку