Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №389 від 26.03.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Заморські землі

Шведи готові імпортувати наше сміття

Нещодавно зі столиці Швеції - Стокгольму - повернулися голова Рівненської ОДА Віктор МАТЧУК та міський голова Рівного Володимир ХОМКО. У тамтешні землі вони завітали з робочою поїздкою на запрошення та за кошт Королівського інституту технологій і вивчали досвід з розбудови надійних енергосистем та використання альтернативної енергетики. Свої враження та оцінку побаченого наші очільники вирішили донести в народні маси на спеціальній прес-конференції.

“У шведів можливим є все: вони знають, як у мудрих цілях використовувати стічні води, видобуваючи з них теплу воду, як утилізувати відходи з продуктів. Із чотирьох кілограмів картопляного лушпиння вони навчилися робити один літр бензину”, - зауважив керманич області Віктор МАТЧУК. Наразі у Стокгольмі понад 50 відсотків енергетики займають альтернативні джерела. І вже не за горами, що й для нас реальною стане можливість заробляти немалі гроші на смітті. Шведи не проти того, щоб навчити цим технологіям і наших земляків, було б у нас бажання. Як повідомив пан Матчук, уряд Швеції прийняв рішення про виділення початкової допомоги у розмірі 74 мільйонів євро на переведення енергетики на енергозберігаючі технології, терміном на три роки. Обговорення цього питання не відбулося, шведи просто поставили наш уряд перед фактом, так би мовити: даємо - беріть.

Напрочуд задоволений поїздкою і Володимир ХОМКО. Він розповів, що так заповзято, як шведи, альтернативними видами енергетики не займається ніхто. “У шведів все приносить користь. Заводи по переробці стоять у центрі міста, проте на екологію жодним чином не впливають”, - ділиться побаченим пан Хомко. Зокрема, міський голова продемонстрував усім присутнім кулькову ручку, виготовлену з кукурудзяних відходів, яка після користування піддається переробці, а коли перегниває, на її місці проростає маргаритка.

Сміття - основна біда Рівного. Наші керівники чи не щодня “ламають” голови над тим, куди ж його подіти, а шведи - навпаки - подумують над його імпортом. Та найбільший зиск ми матимемо, якщо вкладемо кошти в очисні споруди. Адже перекачувати воду на “Азот” - дороге задоволення. Можновладці переконані, що, витративши 20 мільйонів євро, ми матимемо власні очисні споруди. Такий бізнес-план намагатимуться втілити в життя партнери по думці Віктор Матчук та Володимир Хомко, за однієї умови: якщо шведи все-таки виділять Рівненщині кошти, то найперше свої зусилля влада міста та області скеровуватиме на комплексне очищення стічних вод Рівного.

Щонайменше два роки потрібно для побудови очисних споруд у місті.

26.03.2009Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 26.03.2009p. 
На головну сторінку