№391 від 09.04.2009p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Геть безсоння!
Багатьом з нас знайома ситуація - “І спати час, і ніяк не заснути”. Можна, звісно, випити снодійне. Але це - хибний шлях. Краще спробувати інший спосіб - перед тим, як лягти в ліжко, з’їсти щось із тих продуктів, котрі сприяють гарному сну.
Отже, перед сном корисно з’їсти банан. Банани, окрім вищеназваних гормонів, містять також магній - речовину, що розслаблює м’язи.
Здавна відомий засіб - ромашковий чай. Адже недаремно рум’янок посідає перше місце серед заспокійливих напоїв. Він володіє легким снодійним ефектом і служить ідеальним натуральним релаксантом як для тіла, так і для душі.
Наші предки колись перед сном зазвичай пили тепле молоко. До речі, в ньому міститься триптофан - амінокислота, яка має заспокійливі властивості, і кальцій, який допомагає мозку засвоювати триптофан.
Крім того, молоко впливає ще й на психіку. Воно ніби занурює людину в напівзабуті відчуття раннього дитинства, коли пляшечка з молоком була уособленням відпочинку і затишку.
Можна додати в тепле молоко або трав’яний чай трохи меду. Цукор у великих кількостях стимулює нервову діяльність, проте невеличка доза глюкози змушує мозок блокувати орексин - нещодавно відкритий нейрогормон, відповідальний за порушення нервових клітин.
І хоча їсти перед сном, як відомо, не рекомендується, але часто - дуже хочеться. Шлунок не перевантажить невелика кількість печеної картоплі, яка вбирає кислоти, що перешкоджають утворенню три-птофану. Щоб підсилити заспокійливий ефект, картоплю можна розім’яти у ложці теплого молока.
Матиме заспокійливий вплив на організм і разом з тим вгамує почуття голоду маленька порція вівсяної каші. Вівсянка - джерело навіюючого сон мелатоніну. Можна додати й у неї трішки меду.
Якщо сну заважають прикрощі, депресія, - спробуйте додати у вечірню вівсянку дві чайні ложки насіння льону - воно багате на жирні кислоти омега-3, котрі покращують настрій. Допоможе заснути і жменя мигдалю, у якому є триптофан і суттєва кількість магнію, який сприяє розслабленню м’язів. А ще мигдаль корисний для серця.
До ромашкового чаю з медом можна додати шматочок хліба із цільних зерен, який стимулює вироблення інсуліну, що допомагає триптофану дістатися до мозку, де він перетворюється в серотонін.
Найвідоміше джерело триптофану - м’ясо індички. Треба мати на увазі, що триптофан найкраще діє на майже порожній шлунок і ефект його посилюють вуглеводи. Тому ввечері корисно з’їсти сендвіч з індички і цільнозернового хліба.
09.04.2009 |
Рівне-Ракурс №10 від 09.04.2009p. На головну сторінку |