№392 від 16.04.2009p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#До свята
Майже по всій Україні Великодній хліб називають “паска”, у деяких регіонах побутують ще назви: “баби”, “калачі” і “золоті баби”. Паски мають різні розміри і форму. Вони бувають круглі, прямокутні, овальні, шестигранні.
У кожному домі перед тим, як випікати паску, господиня білила і прибирала хату. Сама вона чистенько вбиралася, одягала білу сорочку. З чистими і світлими думками, з веселим настроєм перед змішуванням паски молилася і просила Бога, щоб допоміг випекти добру паску. Пізніше замішувала тісто. Спекти добру паску вважалося найважливішою подією на Великдень, бо з того, якою вона спечеться, судили про долю всієї сім’ї.
Паски, як правило, випiкали в чистий четвер, i кожна господиня дотримувалася усталених звичаїв: пiч розпалювала полiнами, якi вiдкладала кожного четверга Великого Посту, пiдпалювала їх галузками освяченої верби, саджаючи паски, промовляли спе-цiальну молитву. В суботу жiнки фарбували крашанки в лушпиннi з цибулi. Крашанки дозволялось фарбувати в рiзнi кольори, але перевагу надавали червоному, який символiзував кров Iсуса Христа.
Рецепт самої звичайної паски дуже простий, але вимагає хорошого знання традицій.
Паска звичайна
Просіяти борошно. 300г борошна заварити гарячим молоком, ретельно розмішати, щоб не було грудочок, і поставити у теп-ле місце, щоб підійшло. Після того, як тісто добре підійде, додати розтерті яйця, решту борошна і продовжувати місити тісто. Під кінець додати розтоплене масло, цукор, ваніль, шафран.
Підготувати форми, змастивши стінки маслом і притрусивши меленими сухарями. Викласти тісто у форми на половину їх висоти. Форми поставити у тепле місце і, як тільки тісто підійде, обережно поставити у гарячу духовку на 1,5 год. На 6 скл. борошна - 2 скл. молока, 12 яєць, півсклянки масла, 1 скл. цукру, щіпка ванілі.
Шоколадно-лимонна
Для тіста:· 2,5 склянки борошна, 1 склянка води, 2 пакети сухих дріжджів, 8 яєць, 1 лимон, 1 склянка цукру, 1 склянка подрібненого мигдалю, 1 плитка гіркого шоколаду, півсклянки коньяку або рому, півсклянки сухого червоного вина, 2 ст. ложки вершкового масла, півсклянки апельсинових цукатів, гвоздика, половина чайної ложечки кориці.
Для помадки: 3 ст. ложки какао, 3 яєчних білки, півсклянки цукру.
Спосіб приготування тіста: дріжджі розвести в теплій воді. Додати борошно і замісити тісто. Поставити його на 2 години в тепле місце. Коли підійде, ще раз ретельно вимісити. Білки відділити від жовтків. Білки збити міксером, а жовтки розтерти з цукром. Шоколад натерти на дрібній тертці. Витиснути сік з лимона. У тісто додати жовтки з цукром, мигдаль, шоколад, вино, ром (коньяк), лимонний сік, цукати, корицю і гвоздику. Перемішати, влити білки і ще раз ретельно перемішати.
Форму для випікання змастити маслом. Викласти тісто (важливо, щоб тісто не доходило до країв посудини, так як буде підніматись). Пекти в добре розігрітій духовці при температурі 1600 С, впродовж 60-90 хвилин.
Приготування помадки: білки збиваємо міксером до густої піни. Додаємо цукор і какао, все перемішуємо.
Бажаємо всім миру, любові, злагоди, достатку, радісних Великодніх свят і смачної паски!!!
16.04.2009 |
Рівне-Ракурс №10 від 16.04.2009p. На головну сторінку |