№394 від 30.04.2009p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Корисно знати
З поняттям “здорове харчування” пов’язано безліч міфів. Давайте визначимо, що з них правда, а що - ні.
Міф 1: влітку можна харчуватися лише фруктами
Насправді суто фруктові чи ягідні дієти (яблучна, полунична, ананасова, бананова тощо) викликають порушення обміну речовин. Глюкоза і фруктоза в надмірних дозах призводять до підвищення кількості інсуліну в крові. До того ж, підвищений рівень інсуліну лишається досить довго і викликає “вовчий” апетит. Якщо солодкими фруктами харчуватися тривалий час, цим можна зашкодити щитоподібній залозі.
Міф 2: якщо під час їди пити воду або сік, можна погладшати
Такого взаємозв’язку не було помічено. Та все ж не варто пити під час їди хоча б тому, що це розріджуватиме шлунковий сік і заважатиме нормальному травленню. А здоровий організм у процесі харчування виділяє достатню кількість слини, щоб пом'якшити їжу. Краще пити мінеральну воду або соки до чи після їди.
Міф 3: від вживання макаронів та картоплі швидко набирають вагу
Насправді гладшають не від цих продуктів, а від жирних соусів, підлив, масла, сиру, якими присмачують картоплю та макаронні вироби. Картопляний крохмаль, навпаки, сприяє травленню: він стимулює синтез вітаміну В2 кишковими бактеріями, під його впливом активізується обмін жовчних кислот.
Та й самі макарони не надто калорійні: 190 калорій на 50г сухого продукту.
Міф 4: ангіна, зайві калорії, зубний біль - і все це від однієї порції морозива
Морозиво стимулює організм для вироблення особливої речовини - серотоніну, який захищає нас від стресів. Адже молоко чи вершки, з яких виготовляють холодні ласощі, містить L-триптофан, ефе-ктивний натуральний транквілізатор, який заспокоює нервову систему. А ще - допомагає при безсонні.
Міф 5: свіжі овочі набагато кращі від заморожених
Овочі з морозилки більш корисні від тих свіжих, які пропонують супермаркети взимку та навесні. Річ у тім, що свіжі овочі, які проходять тривалий шлях із південних країн до того, як потрапити на прилавки, втрачають більшість вітамінів та мінералів. А заморожені, навпаки, підлягають обробці всього через декілька годин після того, як були зірвані, і їх поживні цінності збережені.
Отже, як бачите, не потрібно впадати в крайнощі і відмовляти собі в улюблених стравах. Єдине, про що застерігають лікарі - не варто переїдати.
30.04.2009 |
Рівне-Ракурс №10 від 30.04.2009p. На головну сторінку |