Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №395 від 07.05.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Позиція

“Свобода на “Інтері” це не свобода, а її фальсифікат

Чому Тимошенко не ходить в гості до Фірташа?

Офіційний коментар Управління у зв’язках із ЗМІ Секретаріату Кабінету Міністрів України щодо ставлення до участі у програмі “Свобода слова на Інтері”

У зв’язку із запитами, які надходять до Управління у зв’язках із ЗМІ Секретаріату Кабінету Міністрів стосовно причин відмови Прем’єр-міністра України та членів Уряду брати участь в ефірах програми “Свобода на Інтері”, Управління заявляє, що причиною такого підходу є неприхована заангажованість телеканалу “Інтер”, невідповідність згаданого ток-шоу професійним стандартам об’єктивності, неупередженості і рівності можливостей учасників програми.

Для фахівців давно не є секретом залежність телеканалу від власника сумновідомої компанії “Росукренерго” Дмитра Фірташа. Цей очевидний юридичний зв’язок підтвердив в інтерв’ю Інтернет-виданню “Українська правда” Валерій Хорошковський. Нагадаємо, що за його словами, Д.Фірташ має першочергове право (опціон) на викуп 50 відсотків групи U.A. Inter Media Group Limited, а це означає очевидну наявність інтересів Фірташа на “Інтері”, рівно як і залежність “Інтера” від Фірташа.

Зрештою, і без цього зізнання залежність телеканалу “Інтер” від Дмитра Фірташа є очевидною для всіх, хто хоча б раз дивився ток-шоу “Свобода на Інтері”. Адже аналіз змісту програми дозволяє легко вирахувати, кого Фірташ вважає за друзів та союзників, а кого - за ворогів. Не дивно, що саме до останньої категорії потрапила Прем’єр-міністр та члени уряду: вони зруйнували затишне корупційне кубло Фірташа, яке той під дахом впливових політичних фігур був звив собі в газовому господарстві України.

Відомий ефір за участю керівників держави - Президента, Прем’єр-міністра, глави Верховної Ради, народних депутатів, міністрів - поставив сумний рекорд по використанню недозволених у професійному журналістському середовищі маніпулятивних прийомів. Вершиною цинізму, яка викликала збурення експертного і медійного середовища, став ефір, в якому першого віце-прем’єра Олександра Турчинова завзято ганьбили спільними зусиллями Дмитро Фірташ і телеведучі.

Управління ще раз наголошує на безумовному дотриманні принципу прозорості та об’єктивності стосовно доступу до урядової інформації усіма ЗМІ. Ні Прем’єр-міністр, ні урядовці не уникають гострих дебатів, не бояться публічності, адже їм завжди є про що сказати громадянам.

Втім, досвід участі членів Уряду у програмах на “Інтері” є радше винятком. Пропагандистська атмосфера, суб’єктивні, непрофесійні і тенденційні питання ведучих, які по-лакейськи підіграють власникам телеканалу, відома всім інтерівська практика “підсадних качок” у студії - це класичний почерк програми “Свобода слова на Інтері”. Саме використання словосполучення “свобода слова” поряд з назвою телеканалу звучить як знущання.

Це не свобода - а її фальсифікат. Тому попри величезне бажання членів Уряду донести до глядачів телеканалу свою думку, зробити це вони поки що не можуть через небажання власників, редакторів та, на жаль, і ведучих “Інтеру” до чесної дискусії.

Урядовці повернуться на ток-шоу “Інтера” негайно, як тільки “Інтер” повернеться до дотримання професійних журналістських стандартів”.

07.05.2009Аркадій МИКОЛАЄНКО



Рівне-Ракурс №10 від 07.05.2009p. 
На головну сторінку