Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №402 від 26.06.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Ділянка підшлункової залози

При панкреатиті страви, які мають сокогінну властивість, треба вилучити зі свого меню. Зокрема, не можна вживати сирі фрукти й овочі, капусту, гострі приправи, м’ясні й рибні бульйони, консервовані продукти, шоколад, какао, морозиво. Їжу треба приймати невеликими порціями 5-6 разів на день. Це нормалізує секрецію соку підшлункової залози. Описаного режиму харчування слід дотримуватися не менш як півроку.

У разі нестерпного болю в ділянці підшлункової залози на неї накладають холодний компрес - пакет із льодом, обкладений рушником. Зменшити больовий синдром допомагають і трави: трава звіробою (20 г), м’ята перцева (20 г), трава собачої кропиви (20 г), рута запашна (10 г). 2 столові ложки суміші залити 2 склянками води, кип’ятити на водяній бані протягом 10 хвилин, приймати теплим по 1/2-1/3 склянки за півгодини до їди. Курс лікування - 2 тижні. Допомагає й відвар кореня синюхи: 0,5 чайної ложки сировини залити 1 склянкою окропу, кип’ятити на водяній бані протягом 10 хвилин. Приймати по 1-3 столових ложки тричі на день за 1,5 години після їжі. Курс лікування - 10-14 днів. Для втамування нестерпного болю можна використати й аптечну настойку беладонни - 15 крапель на 0,5 склянки води.

Дуже помічним у лікуванні панкреатиту є коріння кульбаби, зібране рано навесні (до викидання розеток) та пізно восени, коли на ґрунті з’являється паморозь. 1 чайну ложку подрібненого коріння залити 1 склянкою води, кип’ятити 15 хвилин на водяній бані, приймати по 0,5 склянки 4 рази на день до їди. Курс лікування - 3-4 тижні. Цей засіб допомагає відкрити закупорені протоки підшлункової залози, нормалізувати її функції.

Для лікування підшлункової залози можна приготувати таку фітосуміш: трава фіалки триколірної (40 г), трава череди (30 г), трава звіробою (20 г), трава хвощу польового (20 г), трава кропиви глухої (10 г), трава суниць лісових (20 г), трава вересу звичайного (20 г), кошики ромашки лікарської (20 г), трава деревію звичайного (20 г), квіткові кошики нагідок (20 г), листя смородини чорної (20 г), листя волоського горіха (20 г), трава чистотілу звичайного (20 г), корінь лопуха (20 г). 3 столові ложки залити 0,5 л води, довести до кипіння, кип’ятити 10 хвилин на малому вогні, настояти 2 години. Приймати по 0,5 склянки 4 рази на день за 15 хвилин до їди.

26.06.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 26.06.2009p. 
На головну сторінку