Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №223 від 19.01.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Наші за кордоном

У піраміді Хеврена осипається штукатурка а Каїром бігають пацюки...

У піраміді Хеврена осипається штукатурка а Каїром бігають пацюки...

Єгипет очима рівнянина Павла Мартиненка

А ви знаєте, що Клеопатра була далеко не красунею, як її змальовують історикознавці? А фараон Рамзес Другий мав 110 дітей і 300 жінок, за що його прозвали секс-фараоном. І ще... сьогодні в піраміді Хеврена осипається штукатурка, а в столиці Єгипту вулицями бігають пацюки. І останній «сюрприз» - мешканці Каїру викидають сміття прямо з вікон, тому біля їхніх будинків лежать купи гнилих фруктів, сморід від яких чути за сотні миль. Як вам така картина?..

Про буденне життя мешканців Єгипту розповідає 25-річний рівнянин Павло МАРТИНЕНКО, який нещодавно повернувся зі спекотної Африки. Ні, він не розчарувався в одній із найдревніших країн світу, просто поділився своїми враженнями від побаченого. Спробуйте поглянути на батьківщину фараонів дещо в іншому ракурсі, бо при згадці про Єгипет більшість, хто там ще не був, уявляє його лише в іпостасі пірамід та Сфінкса. Отож, який він сьогодні, Єгипет?..

Теплий... Навіть спекотний! Уявіть: сідаєте в Києві на літак і через чотири години пекуче сонце Сахари змусить вас вдатися до легкого стриптизу - ви знімете дублянку, шапку, зимові черевики, залишившись у майці, шортах... У Єгипті - вічне літо!

Перше, куди хочеться піти, потрапивши в країну фараонів, звісно, до древніх пірамід. І хоч насправді вони не такі величні, як видаються з екрана телевізора, втім, все одно хвилюють, - каже Павло. - А от в опочивальні Хеврена осипається штукатурка, тому вхід туди заборонений. Вночі піраміди освітлюються різнокольоровими лазерним ліхтарями - дуже гарно.

І вдень, і вночі тут чатує місцева поліція - охороняє візитну картку країни, бо від «чорних» археологів спасу немає й досі - постійно щось викопують.

Гід, під опіку якого потрапив рівнянин, виявився доволі балакучим. «Розколовся», що Клеопатра, дружина Антоніо, згідно з археологічними розкопками та дослідженнями, була... страшненькою: «без фігури» і обличчя - далеко не Елізабет Тейлор. А найкращими жінками Єгипту, яких ще й досі боготворять, є Нефертіті та Нефертарі. Остання - одна з величних жінок-фараонів, яка правила країною 30 років. А фараон Рамзес, який побудував храм Карнак, є секс-символом Єгипту: свого часу мав гарем із 300 жінок. Між іншим, друге за популярністю місто в Єгипті після Каїру - Олександрія. Там багато фонтанів, парків, садів. Це місто порівнюють із російською перлиною - Санкт-Петербургом.

До речі, соціологи прогнозують, що до 2015 року столиця Єгипту стане найбільшим містом за кількістю населення в світі. Єдине, що насторожує, - забрудненість Каїру...

- Гуляв якось я у районі Гізи, і переді мною впав напівгнилий фрукт, - розповідає Павло. - Підняв голову і бачу - араб сидить і посміхається. Іду далі, й знову переді мною пролетів якийсь непотріб. Лише згодом зрозумів, що викидати сміття через вікна - для арабів все одно, що сказати «добрий день». Не лякає їх ні сморід гнилих фруктів, ні пацюки, які тут бігають, як у нас собаки.

- І що цікаво, дахів на будинках у єгиптян немає, - продовжує дивувати рівнянин. - Якщо син одружується - житло добудовується зверху, бо в Каїрі кожен шмат землі цінується і коштує дуже дорого. Тому й виходить, що сім'я постійно добудовує житло вертикально, але останній поверх обов'язково має бути без даху. І не страшно - дощ тут йде раз на рік - у березні, й триває не довше години.

- Жителі Єгипту за віросповіданням, переважно, мусульмани, - веде далі Павло - Щодня в Каїрі п'ять разів на день лунають сирени - араби в цей час залишають всі справи й моляться. І, до речі, тут до сьогодні поширене багатожонство. Майже кожен араб має по кілька дружин, але дозволяється не більше чотирьох. Не раз бачив, як глава сім'ї гордо йшов вулицею в супроводі кількох жінок. Цікаво й те, що, за законами арабського світу, з першою дружиною чоловік не має права розлучатися, якби й хотів.

- Країна бідна, - продовжує Павло, - середня заробітна плата в єгиптян - 50-100 доларів. Прибутки надходять, в основному, з нафтової галузі та туризму. А ще вздовж берегів Нілу в Єгипті добре розвинене сільське господарство.

Араби тримають гусей, курей і корів. Щоправда, одна корова тут за день дає 4 літри молока, а не 25 літрів, як українська. Причина проста - в Єгипті дуже мало зеленого корму. Зате країна багата на апельсинові та гранатові сади. Тут вирощують королівські банани (маленькі), а ті, що ми їмо з ринку, вони дають худобі. Врожай манго, авокадо, яблук, груш, динь, кавунів, суниць тут збирають двічі на рік. Варто зазначити, що араби дуже люблять пити чай каркаде - охолодженим, курять кальян (його складові - тютюн, в основному з листя яблуні, вугілля та рідина - молоко, вода або вино), їдять рис.

- А ти не хотів би там залишитися жити?

- Ні, дякую. В Україні краще. По-перше, жителі Єгипту - народ бідний, по-друге, тут завжди переслідуватимуть проблеми з водою та житлом. Крім того, в Єгипті брудно і запахи не зовсім приємні. Ще й спекотно - влітку 55 градусів тепла, а взимку - 35. І снігу немає... Ні, Україна краща! А от в якості туриста обов'язково туди завітаю ще.

- Що нам варто знати, якщо ми вперше вирушаємо в Єгипет?

- Наприклад, те, що араби не люблять п'яниць, тому за горілку забудьте. Знайте, що тут прийнято давати чайові за будь-яку послугу: найменше фунт (на наші гроші - трохи більше гривні). А будь-що купуючи, тут потрібно торгуватися - так заведено. Дівчатам бажано їхати в Єгипет із супутником чоловічої статті - араби «полюють» на слов'янок. Їм дуже подобаються «білі» дівчата - відразу починають «приставати», пропонувати руку й серце. Між іншим, там багато повій слов'янського походження, особливо в Каїрі. А їдучи додому, не здумайте в якості сувенірів брати пісок Сахари та черепашки - забороняється. Щоб не трапилася з вами така прикра історія, як з одним туристом, який набрав пустельного піску. Довелося на очах десятка людей висипати назад у надра Сахари і з соромом повертатися до літака...

Ну що? Сподобалася вам віртуальна подорож до Єгипту? Ви розчарувалися? Не може бути!

19.01.2006Спілкувалася Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 19.01.2006p. 
На головну сторінку