Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №405 від 16.07.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ви таке чули?

Рівненський пенсіонер судиться з Генпрокурором Медведьком

8 липня у Рівненському окружному адміністративному суді відбулося перше слухання справи за позовом місцевого пенсіонера та акціонера ВАТ “Рівнебудіндустрія” Євгена Антонюка до Генерального прокурора України Олександра Медведька.

Рівненський пенсіонер, інвалід 2-ї групи, акціонер та член спостережної ради ВАТ “Рівнебудіндустрія” Євген Антонюк вбачає у бездіяльності Генпрокурора України Олександра Медведька кришування рейдерства і в судовому порядку вимагає від нього відшкодування знецінених акцій товариства, матеріальної та моральної шкоди.

У позовній заяві йдеться про те, що відповідач, всупереч вимогам ст.40 Конституції України та ст. 97 Кримінально-процесуального кодексу України, проігнорував письмове звернення до нього щодо неправомірних дій місцевих органів прокуратури і не надіслав автору Постанови про порушення у зв’язку із цим кримінальної справи або про відмову в її порушенні.

У скарзі Євгена Антонюка, зокрема, йшлося про те, що він уже 14 разів заявляв органам прокуратури про “злочин групи осіб, в тому числі держслужбовців, які здійснили службове підроблення і внесли до державного реєстру юридичної особи ВАТ “Рівнебудіндустрія” та до інших офіційних документів завідомо неправдиві відомості щодо повноважень голови правління товариства”. Замість того, щоб вжити усі необхідні заходи, визначені законодавством, органи прокуратури займаються відписками та вводять акціонерів в оману, таким чином “кришуючи” факт незаконного рейдерського захоплення та відчуження майна підприємства.

Не дочекавшись відповіді генпрокурора, пан Антонюк звернувся з позовом до адмінсуду. Він вважає, що підробка офіційних документів ВАТ “Рівнебудіндустрія” призвела до відчуження у січні 2004 р. на користь третіх осіб усього нерухомого майна і необоротних активів товариства на суму понад 7,6 мільйона гривень, у тому числі всіх акцій статутного фонду. Відповідно, йдеться у позовній заяві, без відома акціонерів та без їх згоди на це треті особи отримали у користування земельну ділянку 7,7 гектара за адресою вул.Млинівська,23В, де розміщувалися необоротні активи товариства.

Таким чином, рівненський пенсіонер, який представляє інтереси 423 акціонерів ВАТ, звинувачує генпрокурора О.Ме-дведька у злочинній бездіяльності, що призвело до знецінення його акцій та завдало позивачеві великої моральної і матеріальної шкоди, підірвало його здоров’я.

Всупереч сподіванням позивача, Олександр Медведько на судове засідання не приїхав, а доручив представляти свої інтереси старшому прокурору прокуратури Рівненської області Ірині Гіліс.

У судовому засіданні оголосили перерву до 12 серпня, щоб пан Антонюк і голова спостережної ради ВАТ “Рівнебудіндустрія” Володимир Рибак, який представляє в суді його інтереси, змогли ознайомитися із запереченнями генпрокуратури за підписом заступника генпрокурора В.Кудрявцева, які надійшли в останній момент.

У своїх запереченнях генпрокуратура не визнає, що допустила порушення прав та інтересів позивача і законів України, а відтак не вбачає підстав для відшкодування матеріальної і моральної шкоди. На думку генпрокуратури, вимоги щодо відшкодування вартості акцій не пов’язані з рішенням даного суду, а тому їх “не належить розглядати в адміністративному судочинстві”.

На думку голови спостережної ради товариства Володимира Рибака, Генпрокурор Медведько просто проігнорував цей позов, переклавши особисту відповідальність на органи прокуратури і, зокрема, на прокуратуру області. У запереченнях генпрокуратури немає відповіді на ключове запитання - хто ж винен у бездіяльності органів прокуратури щодо незаконного відчуження власності акціонерного товариства, незважаючи на неодноразові звернення до них з цього приводу.

Старший прокурор прокуратури області Ірина Гіліс зазначила, що заяви Антонюка розглядалися працівниками прокуратури належним чином, тому його позов не підлягає задоволенню.

16.07.2009Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 16.07.2009p. 
На головну сторінку