Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №405 від 16.07.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Гриби й алкоголь – речі несумісні

Гриби й алкоголь – речі несумісні

Гурмани вважають, що гриби за смаковими властивостями схожі до м’яса, адже білку в них більше, аніж в овочах. Проте навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння, коли вживають старі та перезрілі гриби. За науковими даними, в Україні налічується понад 70 видів отруйних грибів, але особливо небезпечних - ще більше. Утім, виявляється, що й у деяких видах їстівних грибів, які належать до найбільш цінних (білих, лисичках, опеньках ) містяться отруйні речовини, які під час варіння руйнуються. А от вживання недоварених або недосмажених грибів може спричинити розлади травлення. У найкращому разі. Як рятувати себе або когось навіть при легкому отруєнні, як і обіцяли в попередньому числі Ракурсу Здоров’я, розповідає лікар-терапевт Рівненської міської поліклініки №2 Юрій ШТІН:

- При найлегшому отруєнні чи підозрі на нього слід негайно викликати лікаря або ж доправити недужого до лікарні. Тим часом до прибуття лікаря хворому промивають шлунок і кишечник теплою водою, сольовим розчином марганцевокислого калію. Промивання шлунка - це найефективніший засіб порівняно, скажімо, зі спробами все виблювати, позаяк при отруєнні грибами, наприклад, мухоморами, блювання недієве. А от якщо після отруєння минуло кілька годин і з’явилася часта блювота, краще теж не вдаватися до блювотних засобів, а обмежитися промиванням кишечника й проносним.

- Що випити, аби пронесло, яку протиотруту?

- Найкраще використати рицинову олію (касторка по-іншому) з додаванням 7-9 крапель кротонової. Можна використати сіль, а для повного очищення - клізму: на клізму три столові ложки касторки. При отруєнні грибами застосовувати будь-які хімічні протиотрути варто лише за призначенням лікаря. Далі: втрату рідини, викликану блювотою й проносом, необхідно поповнити, тому хворому дають випити невеликими ковтками підсолену воду, яка послаблює нудоту й блювоту, міцний чай чи каву. При сильному маренні до голови прикладають холодний компрес. У жодному разі не можна вживати алкоголь, адже він сприяє швидкому всмоктуванню грибної отрути в організм.

Перша лікарська допомога при випадкових отруєннях має величезне значення для уникнення важких наслідків для здоров’я. І тому перша повинна бути надана негайно, оскільки при гострих отруєннях порушення основних життєвих функцій організму (дихання, серцебиття, кровообіг) може наступити дуже швидко. Своєчасна ж долікарська допомога сприяє більш легкому перебігу хвороби, викликаної отруєнням, і нерідко запобігає смерті.

- З чого найперше почати порятунок отруєної людини?

- Найперше потерпілому слід дати 6-10 склянок теплої води або розчину питної соди. Потім, подразнюючи задню стінку глотки й коріння язика (пальцем або ложкою), викликати блювоту. Таку процедуру треба повторити кілька разів. Затим потерпілий повинен прийняти активоване вугілля або розім’яті таблетки карболену з водою. Можна дати молока, солодкого чаю, кави. Ну й, звісно, дати проносне. До прибуття лікаря закутайте потерпілого, зігрійте грілками. При дошкульній блювоті давайте ковтати шматочки льоду.

Поради до теми

Коли купуєте гриби, поцікавтеся, в якому регіоні їх зібрали. Зазвичай менше радіонуклідів міститься у грибах, зібраних на рівнинній місцевості.

Майже всі тяжкі та смертельні випадки отруєнь грибами є результатом збирання та вживання в їжу блідої поганки замість схожих на неї їстівних грибів. Розрізняють три види: зелену, жовту та бліду поганки. В Україні вони ростуть повсюди з липня по жовтень у листяних та змішаних лісах (особливо з домішками дуба, берези, бука). Всі частини блідої поганки надзвичайно отруйні: шапка, ніжка, шкірка. Навіть її спори дуже небезпечні. З вітром вони можуть потрапити на рослини та гриби, що ростуть поблизу. Тому не слід збирати ягоди й гриби, які ростуть неподалік від поганки. Свіжі гриби купуйте товсті, щільні, без ушкоджень, з рівномірним забарвленням. Зберігайте гриби в холодильнику в нещільно закритому паперовому пакеті (щоб вони дихали), вільно накривши вологим кухонним рушником. Ніколи не забирайте гриби на зберігання в пластикових пакетах; вони відволожаться, стануть слизькими, швидко зіпсуються. Мити гриби треба безпосередньо перед використанням - м’якою щіточкою або вологою тканиною. Ніколи не піддавайте гриби тривалому промиванню або замочуванню у воді, вони вберуть воду й стануть водянистими. Чистити гриби не потрібно: більша частина їхнього аромату зосереджена в шкірочці, і ви його знищите.

16.07.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 16.07.2009p. 
На головну сторінку