Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №405 від 16.07.2009p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Дієта з салом

Скінчився літній піст, але відпустки та канікули тривають. Люди, споряджаючись у далекі чи близькі мандрівки, беруть з собою харчі, які не псуються. На першому місці серед них - сало.

Уперше сало почали їсти зовсім не в Україні. Три тисячі років тому ним годували рабів у Італії на мармурових каменеломнях. Виходило дешево й калорійно. Пізніше його полюбили і в древньому Римі. Щоправда, називали його не сало, а лярдо. Та й просто так не їли, а приправляли усілякими спеціями й приправами. Слово “лярдо” сьогодні означає смалець. Згодом сало визнали в Іспанії. Якби не воно, Колумб і Америки не відкрив би: серед усіх запасів на кораблі найбільше було сала. У великій кількості сало їли у середньовіччі навіть монахи. Свічки також виготовляли з сала. Англійці теж не гребували цим продуктом.

Це вже потім кашу з салом полюбили й визнали українські козаки. І для багатьох ворогів було загадкою, завдяки чому козаки могли так довго махати шаблюками.

Чому ж кабан (свиня) є одним із символів України? У давнину в наших дібровах водилася велика кількість вепрятини. А ще українці завжди хотіли “насолити” бусурманам, які не вживали і не вживають свинину. Бо для них кабан - тварина нечиста. А для нас - смачна ковбаска. Відтак одомашнених свиней в Україні вирощують давно. А ось завозити племінних почали лише поміщики дореволюційної Росії. Тоді й започаткувалося у нас свинарство.

Утім, деякі дієтологи вважають, що їсти сало не можна. Мовляв, через високий вміст у ньому жирів сало сприяє розвитку атеросклерозу. Інші визнають, що у салі є надзвичайно цінні жирні кислоти, завдяки яким біологічна активність сала у п’ять разів вища, ніж вершкового масла. Сало добре очищує печінку. Крім того, багато канцерогенів розчиняються в жирах і легко виводяться з організму. Отже, сало сприяє профілактиці онкозахворювань. А якщо їсти сало з часником, холестерину у судинах не буде ніколи. Тільки не треба його наминати кілограмами!

Свинячим салом можна лікуватися. Наприклад, як-що у вас болять суглоби, змастіть їх на ніч смальцем, зверху накрийте папером для компресів і закутайте вовняним шарфом. Замість смальцю можна використовувати старе сало, перемелене на м’ясорубці з додаванням меду.

Якщо болить зуб, невеликий шматочок сала без солі й шкірки прикладіть до хворого зуба між яснами та щокою. Тримати 15-20 хвилин.

За допомогою сала можна навіть схуднути. Їжте не рідше 5 разів на день і не менше 20 грамів жиру (наприклад, шматочок сала) під час кожного прийому їжі. Найкраще сало їсти свіженьке. У перші чотири доби після того, як кабанчика заколють. Тоді воно найдієтичніше.

16.07.2009Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 16.07.2009p. 
На головну сторінку