№405 від 16.07.2009p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Без рецепта
Скінчився літній піст, але відпустки та канікули тривають. Люди, споряджаючись у далекі чи близькі мандрівки, беруть з собою харчі, які не псуються. На першому місці серед них - сало.
Це вже потім кашу з салом полюбили й визнали українські козаки. І для багатьох ворогів було загадкою, завдяки чому козаки могли так довго махати шаблюками.
Чому ж кабан (свиня) є одним із символів України? У давнину в наших дібровах водилася велика кількість вепрятини. А ще українці завжди хотіли “насолити” бусурманам, які не вживали і не вживають свинину. Бо для них кабан - тварина нечиста. А для нас - смачна ковбаска. Відтак одомашнених свиней в Україні вирощують давно. А ось завозити племінних почали лише поміщики дореволюційної Росії. Тоді й започаткувалося у нас свинарство.
Утім, деякі дієтологи вважають, що їсти сало не можна. Мовляв, через високий вміст у ньому жирів сало сприяє розвитку атеросклерозу. Інші визнають, що у салі є надзвичайно цінні жирні кислоти, завдяки яким біологічна активність сала у п’ять разів вища, ніж вершкового масла. Сало добре очищує печінку. Крім того, багато канцерогенів розчиняються в жирах і легко виводяться з організму. Отже, сало сприяє профілактиці онкозахворювань. А якщо їсти сало з часником, холестерину у судинах не буде ніколи. Тільки не треба його наминати кілограмами!
Свинячим салом можна лікуватися. Наприклад, як-що у вас болять суглоби, змастіть їх на ніч смальцем, зверху накрийте папером для компресів і закутайте вовняним шарфом. Замість смальцю можна використовувати старе сало, перемелене на м’ясорубці з додаванням меду.
Якщо болить зуб, невеликий шматочок сала без солі й шкірки прикладіть до хворого зуба між яснами та щокою. Тримати 15-20 хвилин.
За допомогою сала можна навіть схуднути. Їжте не рідше 5 разів на день і не менше 20 грамів жиру (наприклад, шматочок сала) під час кожного прийому їжі. Найкраще сало їсти свіженьке. У перші чотири доби після того, як кабанчика заколють. Тоді воно найдієтичніше.
16.07.2009 | Ольга ЯРОШ |
Рівне-Ракурс №10 від 16.07.2009p. На головну сторінку |